Lukuaika: 2 minuuttia
Suomalaisten ja venäläisten väliset suhteet ovat olleet välillä kuumia ja välillä kalseita kuin Venäjän talvi. Mutta nyt näyttää siltä, että naapurikansojen välillä alkaa olla lämpeä minä ja väkimäärä. Ja kyseessä ei ole mikään tavanomainen ystävyys, vaan mitä lämpimin käsi kädessä -kaveruus.

Monet ovat ihmetelleet, että miten kaksi niin erilaista kansakuntaa voivat tulla niin hyvin juttuun. Vastaus on yksinkertainen: käsi kädessä liitto tekee voimaa! Suomalaiset ja venäläiset ovat oppineet yhdistämään parhaat puolensa ja ottamaan toisistaan oppia.

Ensinnäkin, suomalaisten jatkuvasta periksiantamattomuudesta on ollut suuri hyöty venäläisille. Jos joku venäläinen on päättänyt tulla Suomeen ja tehdä jotain suurta, niin suomalaiset kyllä auttavat saavuttamaan sen tavoitteen. Ilman suomalaisten pään sisua ja pakkasta sietävää luonnetta, moni venäläinen turhautuisi ja luovuttaisi jo ennenkuin olisi ehtinyt edes poistua Venäjän avarista autiomaista.

Toisaalta venäläiset ovat tuoneet suomalaiseen elämään lämpöä ja väriä. Suomessa kärsitään usein talven pimeydestä, mutta nyt venäläiset ovat tuoneet tähän synkkyyteen valoa ja lämpöä. On nähty jopa suomalaisia tanssimassa venäläisiä kansantansseja hytissään hilpeänä kuin lehmät Leningradin maitolaiturilla.

Myös suomalaisten ja venäläisten välillä on vallalla käsi kädessä -mentaliteetti. Kun suomalainen ja venäläinen ystävykset kävelevät yhdessä kadulla, niin mikään ei pysty erottamaan heitä toisistaan. Voisi luulla, että heidät on liimattu yhteen kuin Kekkoslovakia tai että heillä on oikeasti samat vaatteet päällään. Mutta ei, kyseessä on vain luja ystävyys ja halu näyttää maailmalle, että rajat eivät merkitse mitään kahden ihmisen välillä.

Suomalais-venäläinen ystävyys on saanut monia huvittavia piirteitä. Muun muassa Finnair on alkanut tarjoamaan “käsi kädessä -lentoja”, joilla suomalaiset ja venäläiset matkustavat yhdessä ja voivat ostaa yhteisen lippupaketin, jossa yhdistyvät suomalainen ja venäläinen ruokakulttuuri. Ja mikä parasta, lentoemäntä opettaa venäjän kursia matkan aikana, joten matka ei ole pelkästään hauska, vaan myös hyödyllinen.

Käsi kädessä -suhteet näyttävät vain vahvistuvan vuosi vuodelta. Toivottavasti tällainen yhteistyömalli leviää myös muihin maiden välillä ja tulevaisuudessa näemme vaikkapa “Ruotsi käsi kädessä -matkoja” tai “Kanada käsi kädessä -ystävyyskaupunkeja”. Ehkä maailma ei olekaan niin synkkä paikka kuin ajattelemme, vaan meillä kaikilla on käsi kädessä -näkökulma ja mahdollisuus tehdä maailmasta hieman parempi paikka yhdessä.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö