Lukuaika: 2 minuuttia
aloitan tämän vitsikkään artikkelin käsin-käsitteestä.

Käsi, tuo ihmeellinen kehonosa joka on kuin ihmisen oma monitoimityökalu. Sen avulla me pystymme tekemään melkein mitä tahansa: syömään, kirjoittamaan, antamaan kädenpuristuksia ja tietysti myös viuhkimaan iloisesti kuolaa varpaiden välissä festareilla. Mutta tiesitkö, että käsi on myös symboli monille eri asioille?

Esimerkiksi käsi ylhäällä heiluttaessa ei välttämättä tarkoiteta autoilijalle moikkaamista, vaan se voi olla myös merkki siitä, että sormet ovat jääneet jumiin auton ikkunakahteen. Ja kun joku kutsuu sinua “kädestä pitäen” niin se ei välttämättä tarkoita, että pitäisitte toisianne kädestä kiinni vaan että toinen tarvitsee apua ja ohjausta uudessa tilanteessa.

Mutta käsi ei ole vain fyysinen kehonosa, se on myös osa kulttuuria ja tapoja. Käden antaminen esimerkiksi on monissa kulttuureissa tapa osoittaa kunnioitusta tai ystävällisyyttä. Suomessa tapana on antaa käsi kättä, mutta esimerkiksi Venäjällä käsiä saattaa puristella enemmänkin kuin Rillit huurussa -sarjan Howard. Ja joskus saattaa käydä niin, että käsi eksyikin väärälle alueelle ja saa kuulla, että “Älä nyt siinä kiikuta sillä kättäsi!”

Käsi taipuu myös monenlaisiin ilmeikkäisiin eleisiin. Jos haluat kysyä, onko ruoassa liikaa valkosipulia, voit näyttää kädelläsi kuinka monta kynttä ajattelit lautasellesi heittää. Tai jos haluat ilmaista ihailuasi, voit antaa Kuuraparta-tyylisen peukalokiitoksen. Jos taas haluat osoittaa, että olet rauhallinen ja rentoutunut, voit taiteilla löysin rantein kauniita unelmakirjoja päiväuniasi varten.

Mutta varoituksen sana: käden käyttöön kuuluu myös vastuunottoa. Kun lupaat käden, niin muistahan myös se, että kädet ovat yleensä kiinni jossain. Jopa rasvaisten kädensijojen jäljet kloytävät usein pitkin lapasia tai turkiksia ja voi tulla yllätyksenä, kun sinut huomataan syylliseksi naapuruston uusin liskoloistavassa häätöilmoituksessa: “Oliko se sinä joka kädet rasvoissa räpläsi minun uutta maalipinnan autossani?!”

Ongelmia tulee silloinkin kun unohtuu arkirutiineiharjoituksissa. Tupaillassa kädestä kiinni ja tulee aivan kuin haluaa tervehtiä ulkomailla olevan vaihtooppilaan isännän pipoon. Tai ehkä onnistuikin olemaan “kekereissä” kisanväikettä juoksulenkillä, ja käsi menee poistaa naaman toisessa puserruksessa ja on niin monikääritys tähän kiusalliseen tilanteeseen. Ei auta kuitenkin kuin myöntää syyttömyytesi selvittyään ja sanoa “No kuulkaa äidille antaa anteeksi. ”

Kaikella rakkaudella, vaikka taistelu käsin tämä elämä on kuin koska se ei ole kuin maalaisjärjellässä näppistyksiä vaan turvatalohysteriaa. Ja rehellisesti sanoen, Turvaa käsitöityjen tuotteiden tekemiseen tihkutteleva maailma voisi joskus pysähtyäkäämme pohtimaan, että ehkä olisi aika pistää kädet saveen ja tehdä jotain hyvää ihan vain käsin.

Loppujen lopuksi käsin ei ole vain yksittäinen kehonosa, vaan myös tapa ilmaista itseä ja muun muassa käsitöiden tekeminen voi tuoda iloa ja rauhaa kiireiseen arkeen. Joten muistakaahan arvostaa ja hoivata käsiänne, sillä niiden avulla voimme tehdä ja ilmaista paljon enemmän kuin mitä ajattelemmekaan. Ja tietysti muistakaahan pestä kätenne ennen ruokailua, ettei tarvitse kuulla valitusta siitä, että näpit olivatkin kovin omalaatuisessa paikassa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö