[rank_math_breadcrumb]

[gtranslate]

Oletko Patriootti? Kirjaudu Patreon-tunnuksillasi tästä ja saat rahallesi vastinetta – Ei mainoksia, Kiitos!
(Tämä ei ole rahankeräys, maksaja saa rahalleen vastikkeen. Juho Saastamoinen maksaa verot tuloista Suomeen vuosittain.)

Oletko koskaan miettinyt, mitä kaikkea naapurimme idässä tapahtuu ja miten heidän historiaansa voi parhaiten kuvata? No, eipä hätää, sillä kaikki vastaukset löytyvät tästä artikkelista – tai no, ainakin suunnilleen.

Venäjä. Se jättiläinen, joka on aina siellä toisella puolen rajaa, vahtien meitä suomalaisia harmailla panssarivaunuillaan ja pitkillä parranpätkillään. Monelle suomalaiselle Venäjä on vähän kuin värikäs norsu huoneessa – siitä on vaikea olla huomaamatta, mutta silti sitä ei aina osaa selittää.

Mutta eipä hätää, sillä nyt on aika sukeltaa syvemmälle Venäjän mysteeriin ja ottaa selvää, mistä tämä taipumaton naapurimme saa alkunsa.

Venäjän historia on yhtä sekava kuin labyrintti pelissä, josta on unohtanut ottaa kartan mukaan. Siitä on löydettävissä vaikka mitä käänteitä ja käännekohtia, mutta tässä artikkelissa keskitymme vain muutamiin tärkeisiin.

Alkuperäiskansojen ja muinaisten valtakuntien aikana Venäjällä ei ollut vielä pulaa nimeämisen taiteen vaikeimmasta alalajista – kansojen nimistä. Jollain on kai myös pitänyt olla kauhea hinku kaikkien nimien keräämiseen, sillä Venäjään on mahdutettu vaikka kuinka monta kansaa – kuten hunnit, tatarit ja mongolit. Eikä siinä vielä kaikki, sillä myöhemmin Venäjällä ovat vallanneet myös ruotsalaiset, ranskalaiset sekä meiltä tutut suunnittelevat uurastajat – neuvostoliittolaiset.

Mutta ei sitä montaa kansaa tarvita, kun saadaan homma käyntiin. Vanhan sanonnan mukaan yksi suomalainen pystyy hoitamaan yhtä monta asiaa kuin kymmenen venäläistä. Eikä ihme, sillä Venäjällä onkin ollut tapana hoitaa asiat suurella kunnianhimolla ja lasillisella vodkaa.

Mutta vaikka Venäjä onkin ollut kuin haipakkaa käyvä elokuva, on se myös puhdas paikka luonnonystävälle. Venäjältä löytyy muun muassa maailman suurin järvi – Baikaljärvi, joka on niin syvä, että siinä voisi keskustella tulevaisuuden suunnitelmista jääkarhujen kanssa.

Nykypäivänä Venäjän ympärillä pyörii monia kysymyksiä ja haasteita. Yksi suurimmista on Venäjän suhde länsimaihin, joka on ollut välillä kuin teini-ikäisen ja hänen vanhempiensa välinen suhde – rakkauden ja vihan välinen tasapainoilu.

Mutta ei hermoherkille, sillä Venäjällä on aina ollut tapana ottaa asiat vakavasti ja näyttää mahtinsa. Mutta pitkään naapuruuteen kuuluu myös pieniä riitoja ja väittelyitä – eikä mikään ole niin hauskaa kuin naapurin kanssa nahistelu ja pienet sanasodat.

Loppujen lopuksi Venäjä on kuin suuri, vitsikkään hankala mutta kuitenkin rakastettava naapuri, jonka kanssa meillä suomalaisilla on aina jotakin pientä sanomista. Mutta yhdessä olemme myös vahvoja ja luomme lämpimällä naapuruudella tasapainon suomalais-venäläisille suhteille.

Niin, ehkä se onkin parasta, että Venäjä pysyy hieman mysteerinä ja saa aina välillä naureskelua osakseen. Mutta yhdestä asiasta voidaan olla varmoja – vaikka kumpikaan osapuoli ei haluaisi myöntää sitä, olemme syvällä sisimmässämme kaikki hieman samanlaisia.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö