Oletko Patriootti? Kirjaudu Patreon-tunnuksillasi tästä ja saat rahallesi vastinetta – Ei mainoksia, Kiitos!
(Tämä ei ole rahankeräys, maksaja saa rahalleen vastikkeen. Juho Saastamoinen maksaa verot tuloista Suomeen vuosittain.)

Lukuaika: 2 minuuttia
Kesä, aurinko ja kukat – mikä voisi olla parempaa? Kun keväällä alkaa sulaa lumi ja ötökät heräilevät talvihorroksestaan, on aika kaivaa lapio ja kumisaappaat esille, sillä puutarhakautta juhlitaan täysillä! Suomen oikukas ilmasto voi kuitenkin tuoda haasteita puutarhanhoidolle, ja moni puutarhuri voi joutua huokaisemaan haikeasti nähdessään naapurin kukkivan kukkapenkin, jonka kasvit näyttävät selviävän vaikka hirmumyrskystä.

Mutta älä huoli, rakas puutarhuri! Tässä artikkelissa jaamme kanssasi vinkkejä siitä, mitkä kasvit sopivat parhaiten suomalaiseen ilmastoon ja miten voit saada kauniin ja kestävän puutarhan, jota naapurisikin kadehtii!

Ensinnäkin, valitse kasvit, jotka kestävät Suomen vaihtelevia sääolosuhteita. Vaikka rakastaisit trooppisia kasveja ja niiden väriloistoa, ne eivät todennäköisesti viihdy Suomen viileässä ja kosteassa ilmastossa. Sen sijaan, panosta kotimaisiin kasveihin, kuten kauniisiin pioneihin, näyttäviin auringonkukkiin ja tietysti perinteisiin suomalaisiin kukkiin, kuten kelloköynnökseen ja lupiineihin.

Toiseksi, muista valita kestäviä ja helppohoitoisia kasveja. Vaikka rakastaisitkin puutarhanhoitoa, on hyvä muistaa, että kesällä on monia muitakin hauskoja aktiviteetteja ja usko tai älä, välillä olisi mukava vain rentoutua ja nauttia puutarhan kauneudesta. Vältä siis turhia stressin aiheita valitsemalla helppohoitoisia kasveja, kuten timanttista raunioyrttiä, värikästä iisoppia tai vaikkapa vahvaa ja kauniisti kukkivaa rauduskoivua.

Kolmanneksi, anna luonnon auttaa puutarhassasi. Suomen luonto on täynnä erilaisia luonnonvaraisten kasvien siemeniä, ja ne voivat tuoda kaivattua väriä ja eloisuutta puutarhaasi. Voit esimerkiksi jättää osan puutarhastasi luonnontilaisena ja päästää villien kukkien kasvaa vapaasti, tai voit istuttaa siemeniä luontomatkailulta tai kirpputorilta löytämistäsi kasveista. Usko tai älä, joskus luonto tietää paremmin kuin me ihmiset mitä kasveja pitäisi istuttaa ja minne!

Neljänneksi, huolehdi, että kasvit saavat tarpeeksi ravinteita ja vettä kasvaakseen ja kukoistaakseen. Suomen vaihtelevat säät voivat aiheuttaa haasteita kasvien kasvulle, joten on tärkeää huolehtia siitä, että ne saavat tarpeeksi ravinteita ja vettä. Voit esimerkiksi käyttää kompostia tai luonnonmukaisia lannoitteita ravitsemustarpeiden täyttämiseen, ja muista kastella kasvit säännöllisesti kuivina jaksoina. Jos huomaat, että joissain kohdissa puutarhaa on liikaa vettä ja toisissa taas liian vähän, voit myös harkita kastelujärjestelmän asentamista.

Viimeisenä, muista nauttia puutarhastasi ja anna myös kasveille tilaa kukoistaa omalla tavallaan. Aivan kuten ihmisetkin, myös jokainen kasvi tarvitsee oman tilansa ja oikeanlaiset olosuhteet kasvaakseen. Älä siis stressaa siitä, jos naapurin kukkapenkit näyttävät aina täydelliseltä – kaikki kasvit ja puutarhat ovat erilaisia ja kauniita omalla tavallaan!

Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua luomaan kauniin ja kestävän puutarhan, joka saa naapurin silmät pyöristymään kateudesta. Muista kuitenkin, että puutarhanhoito on taitolaji ja vaatii kärsivällisyyttä ja oppimista. Mutta joskus parhaat onnistumiset syntyvät pienistä epäonnistumisista ja oppimisesta niistä – ja ainahan puutarhassa riittää jotain uutta opittavaa! Aurinkoista puutarhakautta kaikille!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö