[rank_math_breadcrumb]

[gtranslate]

Oletko Patriootti? Kirjaudu Patreon-tunnuksillasi tästä ja saat rahallesi vastinetta – Ei mainoksia, Kiitos!
(Tämä ei ole rahankeräys, maksaja saa rahalleen vastikkeen. Juho Saastamoinen maksaa verot tuloista Suomeen vuosittain.)

Tiedättekö mikä on Suomen kestävimmän matkailijan salaisuus? Hän osaa yhdistää vastuullisuuden ja hauskanpidon lomansa aikana! Kyllä, on mahdollista nauttia upeista lomakokemuksista samalla kun suojellaan luontoa. Eikä tämä vaadi mitään mahdottomia taikatemppuja, vaan pienillä teoilla jokainen meistä pystyy vaikuttamaan matkailun kestävyyteen.

Ensimmäinen askel kohti vastuullisempaa matkailua on valita kohde, joka tukee ympäristöystävällistä matkustamista. Suomen upeat kansallispuistot ja retkeilyalueet tarjoavat loistavia vaihtoehtoja luontoa rakastaville matkailijoille. Voit patikoida metsissä ja nauttia raikkaasta ilmasta, samalla kun pidät huolen siitä, ettei luonto koe lomastasi turhaa rasitusta.

Ympäristöystävällinen voi olla myös majoitusvaihtoehtosi. Viime aikoina on noussut suosioon esimerkiksi ekologisesti kestävät mökit ja glamping-teltat, jotka tarjoavat mukavuuksia ilman turhia ympäristökuormitustekijöitä. Hiilijalanjälkesi pienenee ja samalla pääset kokemaan lähempää, mitä suomalainen luonto tarjoaa.

Vaikka mökissä oleminen saattaa kuulostaa tylsältä, se voi olla yllättävän hauskaa! Voit tehdä erilaisia luontoon ja kestävään elämäntapaan liittyviä aktiviteetteja, kuten opetella villiyrttien käyttöä tai poimia marjoja. Mukana on myös mukavaa hauskanpitoa, kun kilpailet ystävien tai perheenjäsenten kanssa siitä, kuka saa kerättyä eniten marjoja. Tällainen kilpailu onkin paljon parempi kuin tyhjänpäiväinen kännykkäpelin tasojen läpäisy.

Entäpä ruoka? Ei huolta, vaikka olisitkin lomalla! Vastuullinen matkailija ei tuo mukanaan hampurilaisia ja limsaa, vaan hän käyttää lähituottajien raaka-aineita ja valmistaa ruuat itse. Eikö olekin hienoa, kun samalla pystyy tukemaan paikallista taloutta ja vähentämään ruokahävikkiä?

Aktiivisen loman jälkeen voi olla mukava rentoutua, ja myös silloin kestävä vaihtoehto on mahdollinen. Suomalainen sauna on tunnetusti rentouttava paikka, mutta miksi et kokeilisi jotain uutta ja luontoystävällistä vaihtoehtoa? Esimerkiksi savusaunoja löytyy ympäri Suomea ja savusaunassa saunominen on todellinen elämys. Unohtumattomaksi saunakokemukseksi voi muodostua esimerkiksi saunominen luonnon upeita maisemia katsellen tai yöpyminen savusaunassa mökkilomasi aikana.

Muistathan myös välttää turhan roskaamisen ja kierrättää, kun olet luonnossa tai kaupungilla matkaillessasi. Roskien jättäminen luontoon on kuin laittaisi krokokengät jokirantaan – ei järin kivaa kenellekään.

Älä hötkyile ja yritä kiertää koko Suomea muutamassa päivässä. Se stressaa enemmän kuin saatuja elämyksiä ja aiheuttaa tarpeetonta hiilijalanjälkeä. Pysähdy nauttimaan maisemista ja anna aikaa sille, että luonto näyttäytyy sinulle monipuolisena ystävänä. Tarvittaessa vain puhu sinulle paras ystäväsi kanssa ja hidastakaa vauhtianne kuinka tiedätte, että luontokin nauttii vierailustasi enemmän, kun silmäsi ovat auki.

Näistä vinkeistä matkailun suunnittelu on nyt helppoa, mutta varaudu myös siihen, että matkalle sattuu yllätyksiä. Luonnonvaraiset eläimet saattavat vaatia reittiäsi ja jotkut näistä eläimistä ovat sellaisia, jotka saattavat tuoda katselemassasi käytävät kesken lomasi. Luonto onkin yksi parhaista näyttelijöistä ja parasta on kun siihen voi tutustua suomalaisessa luonnossa.

Oletko valmis aloittamaan vastuullisen matkailun huomisesta lähtien? Suomen upeat maisemat ja monipuoliset mahdollisuudet odottavat sinua. Muista kuitenkin nauraa, hymyillä ja rentoutua – matkailu on lomailua, ei suorittamista. Muista myös jakaa keinoja kavereillesi ja näytä, miten pienillä teoilla saadaan aikaan suuri ero matkailun kestävyyteen. Suomalaiset luontoarvot ja huumori kulkevat käsi kädessä ja niin kaikki voittavat – sinä, sekä ympäristömme!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö