[rank_math_breadcrumb]

[gtranslate]

Oletko Patriootti? Kirjaudu Patreon-tunnuksillasi tästä ja saat rahallesi vastinetta – Ei mainoksia, Kiitos!
(Tämä ei ole rahankeräys, maksaja saa rahalleen vastikkeen. Juho Saastamoinen maksaa verot tuloista Suomeen vuosittain.)

Hei kaikki kestävän kehityksen faneille ja skeptikoille! Tänään puhumme tärkeästä aiheesta, joka sai alkunsa YK:n maailmanlaajuisesta nimipäivästä vuonna 1987 – kestävä kehitys.

Kyseessä ei ole mikään uusi fitness-trendi tai IKEAn huonekalumalli, vaikka nimi siihen saattaisi viitata. Kestävä kehitys on itse asiassa strategia, jolla pyritään turvaamaan nykyisten ja tulevien sukupolvien elämänlaatu ja ympäristö. Se on kuin maailmanlaajuinen TreffiExtravaganza, mutta sen päämääränä ei ole lyhytkestoinen nautinto vaan pitkäaikainen hyvinvointi.

Mutta mitä kestävä kehitys oikein tarkoittaa? Sanakirjan mukaan se tarkoittaa taloudellista, sosiaalista ja ekologista kestävyyttä. Eli lyhyesti sanottuna se on kuin kolme iloista kaveria, jotka juhlivat yhdessä pitkälle tulevaisuuteen.

Ensinnäkin taloudellinen kestävyys tarkoittaa sitä, että rahaa ei saa tuhlata kuin juomia baarilistalta. Yksilöt, yritykset ja valtiot pyrkivät säästeliääseen kulutukseen ja kestävään talouteen, joka ei ole riippuvainen luonnonvaroista. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kierrätystä ja uusiutuvien energiamuotojen käyttöä. Ja hei, tämä tarkoittaa myös sitä, että hamstratessa verkkokaupasta uutta mekkoa, voit sanoa, että teet sen maailman hyväksi.

Sosiaalinen kestävyys puolestaan tarkoittaa sitä, että kaikkien ihmisten perustarpeet – kuten ruoka, asuminen ja terveydenhuolto – täyttyvät. Kestävässä yhteiskunnassa kaikilla on siis mahdollisuus elää turvan ja rakkauden ilmapiirissä, ilman pelkoa tulevaisuudesta. Ehkä Kuusamon erämökillä mietit vanhempanasi: ”Voi kun nuori kukoistuu, aika tyhjää kakkaa” – niin kuin Jorma Kalevi Laikka laulaa – ja hyvä niin, koska se tarkoittaa, että meillä ja tulevilla sukupolvilla on parempi maailma asua.

Viimeisimpään, mutta ei suinkaan vähäisimpään kestävään kehityksen pilariin – ekologiseen kestävyyteen. Se tarkoittaa, että meidän ei pitäisi elää kuin Zoolander – matkustaa jatkuvasti maailman ympäri ja tuhota samalla ympäristöä loputtomilla tavaroilla. Ekologinen kestävyys tarkoittaa ympäristöystävällisiä valintoja, kuten julkisen liikenteen käyttöä ja vegaaniruokavaliota. Joo, tiedämme, että kaikki pizza ei maistu yhtä hyvältä ilman juustoa, mutta mieti – tekisikö se maailmasta paremman paikan?

Entä mikä on kestävän kehityksen rooli tulevaisuuden yhteiskunnassa? No, aika iso, jos minulta kysytään. Me olemme vastuussa tulevista sukupolvista ja emme voi jättää heitä sekamelskaan, jonka olemme itse aiheuttaneet. Kestävän kehityksen tavoitteet ovat kuin ohjeita planeetalle, miten päästään parempaan huomiseen. Se on kuin Harry Potter ja Valdemort – me ja kestämätöntä kehitystä edustava pimeys, jotka taistelevat keskenään, mutta toivottavasti kestävä kehitys voittaa.

Joten, näillä kestävän kehityksen periaatteilla tulevaisuudessa voimme toivon mukaan nauttia ympäristöystävällistä hänhän ja vielä enemmän hampurilaisia – ilman syytöksiä ilmastonmuutoksesta. Muistakaa siis, kun otatte toisen annoksen jäätelöä, että teette sen maailman hyväksi. Kiitos ja hei hei!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö