Lukuaika: 2 minuuttia
Oletko koskaan miettinyt, mitä tarkoittaa kestävä kehitys? Ei hätää, et ole yksin. Monelle suomalaiselle käsite saattaa tuntua yhtä kaukaiselta ja mystiseltä kuin pirkanmaalainen murre. Mutta ei huolta, tässä artikkelissa pureudumme kestävään kehitykseen hieman vitsikkäämmästä näkökulmasta ja tutustumme sen vaikutuksiin Suomessa.

Kestävä kehitys on 2000-luvulla oleva trendikkäämpi termi kuin sörkänmäkeläiset hipsterikahvilat. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että meidän pitäisi ajatella pidemmällä aikavälillä, kun teemme päätöksiä sekä mahdollisimman vähentää ympäristövaikutuksiamme. Tai ainakin sellaista minä hoetaan.

Suomessa kestävä kehitys näkyy erityisesti siinä, että meillä on paljon metsää. Paljon. Niin paljon, että sitä riittäisi vaikka ja kuinka monelle metsäläiselle. Ja metsä on luonnollisesti hyvä juttu, koska se sitoo hiilidioksidia ja auttaa ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Mutta kestävä kehitys Suomessa ei tarkoita pelkästään sitä, että teemme makkarabaarissa metsästä kaikkea kivaa. Myös ihmisten elämäntapoihin on alettu kiinnittää huomiota. Esimerkiksi energiankulutus on noussut suurella kädellä esille. Eikä ihme, sillä talvella me suomalaiset käytämme sähköä lämmitykseen enemmän kuin koko Afrikan mantereella yhteensä. Tämä taitaa olla sellainen saavutus, josta ei ihan heti paukutella henkseleitä ulkomaailmalla.

Mutta ei huolta, me suomalaiset olemme kekseliästä kansaa. Me keksimme ratkaisun kylmän öisin rännättävään sähkölaskuun: saunomisen. Miksi nuolla jäätä pakkasessa, kun voi polttaa saunassa puuta ja lämmitellä samalla sekä kehoa että mieltä? Ja eikä vain sitä, vaan saa vielä luonnostaan hiiltä sitovan hiilarin lisää.

Mutta ei kestävä kehitys tarkoita vain valojen sammuttamista ja saunassa istumista. Se vaikuttaa myös ruokavalioomme. Ja nyt en puhu siitä, että pitäisi syödä enemmän salaatteja ja vähemmän makkaraa, vaikka sekin olisi terveellistä. Vaan tässä tapauksessa tarkoitan lähiruokaa.

Nykyään joka tuote pitäisi pystyä jäljittämään ja tarinan kertoa. Mutta miksi kertoa tarina kaukaa tulleesta tomaatista, kun voi ostaa kotimaisia? Vähemmän matkoja, enemmän laatua. Myös puu ja muut luonnonvarat tulisi pyrkiä hyödyntämään mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti, eikä turhaan kuluttamaan ja tuhlaamaan.

Kaiken kaikkiaan Suomi on hyvässä asemassa kestävän kehityksen suhteen. Meillä on hyvä ruokaa, puhdasta luontoa ja vilpittömän vahva halu pitää siitä huolta. Ja jos miettii, niin eihän se metsästä kerätty puu ihan tyhjänäkään ole niin hyvä juttu.

Joten muistetaan, että kestävä kehitys on enemmän kuin vain saunomista ja metsässä ravaamista. Se on vastuun ottamista tulevista sukupolvista ja ympäristöstämme. Ja hei, jos et muista kaikkea tätä, niin ota mallia saunasta: polta vain sen verran puuta kuin tarvitset ja muista sammuttaa valot lähtiessäsi. Se on jo hyvä alku.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö