Lukuaika: 2 minuuttia
Suomi on tunnetusti edelläkävijä kestävässä kehityksessä ja vastuullisessa toiminnassa. Meitä suomalaisia onkin usein kehuttu maailman parhaaksi esimerkiksi luonnonvarojen säästeliäässä käytössä ja ympäristöystävällisissä teknologiaratkaisuissa. Ja mitä olisikaan suomalainen yritys ilman aina vastuullista ja rehellistä toimintatyyliä? Todellinen perunalastu ilman suolaa!

Suomessa yrityksissä on jo vuosikymmeniä panostettu kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen, ja tämä panostus on vihdoin alkanut näkyä myös muissa maissa. Suomalaiset yritykset ovatkin saaneet osakseen kehuvia katseita ja ihailua ulkomailta, kun ne ovat ottaneet huomioon ympäristönäkökulman toiminnassaan ja esimerkiksi käyttäneet uusiutuvia energianlähteitä.

Mutta mitä kestävä kehitys ja vastuullisuus sitten tarkoittavat yritysmaailmassa? Yksinkertaisesti sanottuna se tarkoittaa sitä, että yrityksillä on velvollisuus ottaa huomioon ympäristö-, sosiaaliset ja taloudelliset tekijät toiminnassaan. Ympäristön ja ihmisten hyvinvointi ovat siis ensisijaisen tärkeitä asioita, eikä voitontavoittelu saa olla päätarkoitus.

Suomalaisissa yrityksissä tämä ajatus on jo vuosikymmenien ajan ollut itsestäänselvyys. Toimistotilojen energiatehokkuus, jätteiden lajittelu, ympäristöystävällisten materiaalien käyttö ja kestävät kuljetusratkaisut ovat olleet arkipäivää jo pitkään. Lisäksi monet suomalaiset yritykset ovat myös investoineet uusiutuvaan energiaan ja kehittäneet ympäristöystävällisiä teknologiaratkaisuja.

Mutta ei vastuullisuus ja kestävä kehitys tarkoita vain ympäristön hyvinvoinnin huomioon ottamista. Myös ihmisten hyvinvointi ja oikeudenmukainen kohtelu ovat tärkeitä asioita. Suomalaiset yritykset ovatkin pitkään panostaneet esimerkiksi työntekijöidensä hyvinvointiin, työyhteisön ilmapiiriin ja tasa-arvoiseen palkkapolitiikkaan. Monissa yrityksissä on myös aloitettu projekteja, joissa tuetaan vähävaraisia perheitä ja annetaan apua koulutuksen ja työllistymisen tukemiseen.

Suomen taloudellinen menestys ja vakaat markkinat eivät perustu ainoastaan luonnonvarojen säästeliääseen käyttöön ja kestävään kehitykseen. Myös vastuullisella toiminnalla on suuri merkitys. Yrityksiin ja niiden toimintakulttuuriin panostetaan vahvasti, ja korruptioon tai lahjontaan sortuminen on ehdottomasti kiellettyä.

Kaiken kaikkiaan voimme siis todeta, että suomalainen yritysmaailma on jo pitkään ollut varsin vakuuttava esimerkki kestävästä kehityksestä ja vastuullisuudesta. Ja vaikka asiat eivät aina mene käsikirjoituksen mukaan ja vastoinkäymisiä saattaa olla matkan varrella, suomalaiset yritykset eivät luovuta vaan jatkavat vastuullista toimintaa ja kestävää kehitystä eteenpäin. Ja kirjoittaessani tätä artikkelia, voimme kaikki syödä mielin määrin näitä perunalastuja – vaikka sitten hyvällä omalla tunnolla!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö