Lukuaika: 2 minuuttia
Moikka moi kaikille, täältä jestas-jäärä itse! Tänään mä haluan puhua teille sellaisesta tärkeästä asiasta kuin kestävä kehitys ja ympäristövastuu Suomen yrityksissä. Wau, huh huh, se kuulostaa tosi nuhjuiselta ja tylsältä, eikö totta? Mutta mä lupaan, että tästä tulee kaikkea muuta kuin nuhjuista ja tylsää, kiitos mun vitsien ja hauskojen tarinoiden.

Ensinnäkin, taisitteko tietää, että Suomessa on muutamia yrityksiä, jotka ovat edelläkävijöitä kestävän kehityksen ja ympäristövastuun saralla? Joo joo, on todellakin totta! Esimerkiksi eräs kuntosaliketju on aloittanut uudenlaisen säästöohjelman, jossa asiakkaat voivat polkea kuntopyörää samalla kun lataavat puhelintaan. Näin ei tarvita turhaa sähköä, mutta samalla saadaan liikuntaa ja timanttiset peppulihakset. Huippua, eikö?

Mutta sitten meillä on myös niitä yrityksiä, jotka eivät ole niin kehityksen aallonharjalla. Yksi isokokoinen teollisuusyritys nimeltään “Räjähdys Ltd.” on saanut aikaan pientä närää ympäristöjärjestöjen keskuudessa. Heillä kuulemma ujelletaan nyt sellaiset pakokaasupäästöt ilmoille, että kyllä kivasti risoo. Mutta asiasta kukkaruukkuun, he varmasti keksivät pian jonkin hienon keksinnön, kuten lentävän polkupyörän, joka ei saastuta. Joo-o, eiku.

Mutta hei, onneksi meillä on myös pienempiä yrityksiä, jotka tekevät ihan mahtavia juttuja ympäristön hyväksi. Kuten “Sipsipurkki Oy”, joka recycle-data-vip-vip-laatikoinaan pystyy prosessoimaan käytetyt sipsipussit ja pakkaamaan ne uusiokäyttöön. Tästä tulee mieleeni yksi vitsikäs tarina, joka on tapahtunut aikanaan minutkin ollessani vielä nuori ja herkkäpippurinen, vaikka nyt enää olekaan. Olin yhdessä sirkus-esityksessä kuljettajana ja kuljetin esiintyjille kaikenlaista temppuiluvälineistöä paikasta toiseen. Siinä meinasi nuoren avata sarsi-saras-rikas-vipuke-sipsin ja eetiintymään esiintyjien suoltaan kohti pallofutismallinetta ja kehen diineen.

No mutta palataanpas takaisin aiheeseen. Tärkein pointti tässä kaikessa on se, että jokainen yritys pystyy jollain tavalla vaikuttamaan ympäristön tilaan ja horisonttiin. Eikä se tarkoita sitä, että pitää rakentaa taivaanrakendelevia energiataloja, vaan pienillä teoilla ja ratkaisuilla, kuten vaikka vähentämällä turhaa kulutusta tai kierrättämällä roskia, voidaan saavuttaa suuria tuloksia.

Ja hei, jos siellä nuoremmat kuuntelijat vielä kyyläilevät täydellistä fudisottelua ja kiljuvat nätisti sohvan välissä, niin viesti teille kaikille: te olette seuraava sukupolvi ja teillä on valtava mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuden ympäristövastuuseen. Te voitte kehittää kaikenlaisia mihi-ajatuksia ja tarttua tilaisuuksiin, joilla voitte tehdä hyvää ympäristölle. Ja muistakaa, se on hienoa! Joten nyt ylös sohvalta ja ulos temmeltämään! Noh eiku…

Loppusumma summarum: yrityksillä on suuri vastuu ympäristön tilasta, mutta myös teillä, rakkaat kuulijat, on mahdollisuus tehdä muutosta. Yhdessä me voimme saada aikaan paljon enemmän kuin yksinään. Hali höpöilöt! Jestas-Jäärä jää ja miettii tästä hajanaisesti katkonaisen jakavan päälle.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö