Lukuaika: 2 minuuttia
Hyvät lukijat, tänään käsittelemme vakavaa aihetta hieman kevyemmällä otteella: kestävää kehitystä ja ympäristövastuullisuutta suomalaisissa yrityksissä! Toivottavasti olette kaikki latautuneet aurinkopaneelilla ja saapuneet paikalle sähköautolla, sillä meidän tehtävämme on puhua ympäristöstä ja sen tärkeydestä yritysmaailmassa.

Kun puhutaan kestävästä kehityksestä, monien mielessä saattaa ensimmäisenä välähtää kuvia vihreistä kassiaskareista, jätteiden lajittelusta ja aurinkovoiman käyttämisestä. Ja totta kai ne ovat osa kestävää elämäntapaa ja voimme kaikki tehdä osamme suojellaksemme ympäristöä. Mutta entäpä yritykset? Eikö niillä ole vieläkin suurempi vastuu ympäristöstä?

Onneksi monilla suomalaisilla yrityksillä on toimintatapa, jolla he huolehtivat ympäristöstä ja edistävät kestävää kehitystä. Ja tämä ei tarkoita sitä, että toimitusjohtajat pyöräilisivät töihin tai kokouksissa syötäisiin vain kasvisruokaa (vaikka sekin olisi hyvä juttu), vaan kyse on paljon laajemmasta asiasta.

Esimerkiksi monissa yrityksissä on otettu käyttöön kiertotalousajattelua, eli pyritään hyödyntämään resursseja ja materiaaleja mahdollisimman tehokkaasti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tuotteet suunnitellaan niin, että niiden osia voidaan käyttää uudestaan ja kierrättää. Näin vältetään turhaa tuhlausta ja säästetään ympäristöä.

Toinen tärkeä asia on energiatehokkuus. Monet yritykset ovat investoineet uusiutuvaan energiaan, kuten aurinko- ja tuulivoimaan, jolla voivat tuottaa osan tarvitsemastaan sähköstä itse. Lisäksi energiatehokkuutta parannetaan esimerkiksi valaistuksen ja ilmastoinnin säädöillä sekä sähköautojen käyttöön siirtymisellä.

Ja mitä tulee jätteisiin, suomalaisilla yrityksillä on usein tiukat ympäristöohjelmat, joilla pyritään minimoimaan jätteiden määrä ja hyödyntämään ne mahdollisuuksien mukaan. Lisäksi monet yritykset ovat ottaneet käyttöön uusia, ympäristöystävällisempiä materiaaleja ja vähentäneet pakkausten määrää.

Mutta ympäristövastuullisuus ei tarkoita pelkästään ympäristön suojelua, vaan se kattaa myös sosiaalisen ja taloudellisen vastuun. Esimerkiksi monilla yrityksillä on ohjelmia, joilla tuetaan paikallisia yhteisöjä ja edistetään kestävää kehitystä myös niissä. Lisäksi yrityksillä on vastuu omista työntekijöistään ja heidän hyvinvoinnistaan.

Mutta mitä tämä kaikki tarkoittaa käytännössä? Esimerkiksi suomalainen jäätelötehdas on onnistunut vähentämään jäätelön valmistuksessa syntyvän jätemäärän lähes olemattomiin ja hyödyntää sen sijaan jätteet energiantuotannossa. Ja eräs pankki on ottanut käyttöön ympäristöystävällisiä kortteja, joiden avulla asiakkaat voivat itse valita mihin ympäristöprojekteihin osa heidän käyttämistään rahoista ohjataan.

Kaiken kaikkiaan suomalaiset yritykset ovat ottaneet vastuun ympäristöstä ja pyrkivät jatkuvasti parantamaan kestävää kehitystä. Ja se on todella hieno juttu! Toivottavasti muutkin maat seuraavat esimerkkiä ja ympäristöstä huolehtiminen on pian kaikkien bisnesjuttu. Sillä kuten sanonta kuuluu: “Ympäristön hyvinvointi = yritysten menestys.”

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö