Lukuaika: 2 minuuttia
Ah, kestävä kehitys – se ikuisuusaihe, joka tuntuu olevan jokaisen suun pielessä nykyään. Mutta mitäs se kestävä kehitys oikein tarkoittaa ja miksi siihen pitäisi kiinnittää huomiota? Anna minä kerron sulle, kamuset.

Ensinnäkin, kestävä kehitys ei tarkoita sitä, että sulle tulee kestävät vatsanpohjassa käydessäsi jokaisessa vessassa. Eikä se myöskään ole uusi trendikäs bentsojen kaveri. Ke-
hän luulin. Ei vaan, kestävä kehitys tarkoittaa sitä, että meidän pitäisi elää niin, että tulevaisuudessa kaikki tarvittavat resurssit ja mahdollisuudet ovat yhä olemassa. Eli se on vähän niin kuin vanhudesta jaksamista: nykyisellä menolla voi olla vaikea päästä edes huomiseen, saatikka sitten vuosien päähän.

No mitä sitten voimme tehdä, jotta tulevaisuus näyttäisi paremmalta kuin uudessa Alien-elokuvassa? Ainakin noukkia roskat maasta ja laittaa ne roskikseen. Ja jos oikein innostutaan, niin voit samalla do or do not, there is no try -tyylillä sanoa ”Nämä eivät ole ne roskat, joita te etsitte”. Mutta jotain vielä tärkeämpää kuin roskien kerääminen, on muuttaa elämäntapojamme ympäristöystävällisemmiksi. Kyllä, se tarkoittaa siis sitä, että joutuisimme luopumaan jopa muutamasta mukavuudesta – esimerkiksi autosta, jos et asu keskellä ei-mitään (anteeksi ei-mitään, jos joku kotosalla loukkaantui).

Mutta ei hätää, en aio tässä ruveta moralisoimaan ja kertomaan, että meidän täytyy kaikki muuttaa luolaan ja syödä pelkästään juolukkaruokaa. Voi ei, kaukana siitä. Mutta nämä muutokset voisivat tuntua huomattavasti helpommalta, jos ne tehdään yhdessä ja vähän lekotellen. Loppujen lopuksi, kuka sitä haluaisi olla ainoa, joka kävelee kauppaan sata kilometriä ostaakseen puukenkiä ja pellavaöljyä?

Mutta mitä sitten voisimme tehdä yhdessä tämän kestävyysvillityksen eteen? Ensinnäkin, voimme kierrättää sekajätteet, pahvit ja muovit. Tämä tarkoittaa sitä, että mustavalkoista tv:ta ei saisi enää heittää silmäpusseihin, vaikka kesäkisojen juhlamokassa se saattaisi olla siistimpää. Myös lähiruuasta kannattaa tehdä seuraava muotituote, sillä kaiken kilon tai parin päässä kasvavan hedelmän, juuston tai kananmunan tuominen laivalta saattaa olla hieman ekotonta. Mutta hei, eikö olisikin kivaa, kun bongaa kauppareissulla naapurin vuonolampaan kasvattaja, jolta voisi ostaa munat – ja täten alkaa kannattavaksi kanataloudellisestikin! Ja jos näet kävelevän auringonkukkapellon auran vahvoilla hummeritse juosseena, se olen vain minä bongaamassa lähimmän torin luomukurkkusi-perunan-soon-valkosipulisi-jauhelihapaketin. Iik, se oli kyllä vähän pitkä sana.

Kaikista tärkeintä olisi kuitenkin miettiä jokapäiväisiä tekoja, joilla voimme säästää luontoa. Esimerkiksi syödä enemmän kasviksia ja vähemmän lihaa, käyttää julkista liikennettä tai kestävän kehityksen nimissä matkustaa pyörällä tai jaloin. Ja hei, muistathan sammuttaa valot kun et ole kotona, etkös ole kuullut tarinaa siitä, miten nukkuessa ei tarvita valoja? Näin yksinkertaisilla teoilla voimme kaikki yhdessä auttaa vähentämään hiilijalanjälkeämme – ja samalla ehkä säästämme vähän rahaa sähkölaskussa.

Eli yhteenvetona: kestävä kehitys ei tarkoita luolaelämää tai puolialastomana lenkkeilyä viidakkoon. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että meidän olisi hyvä huolehtia maapallosta niin, että tuleville sukupolvillekin riittää ruokaa, vettä ja Netflixin uusinta Breaking Bad -jaksoa (kyllä, tilit paranevat huomattavasti keskikokoisilla lapsilla). Ja hei, eihän se ole niin vaikeaa? Ja jos alkaa tuntua vaikealta, niin voit aina ajatella tätä vinkkiä: miksi kasvattaisit lapsia, jos maapallo on tuhoutunut? Heitä tälle argumentille vastaanarvoton minä olen. Ymmärrät tällä kertaa, pääasia ei ole fyysinen minulle kiistatta tulevaisuuden hyvinvoinniksi. Joten puhkukaa, puhkukaa, politiikan asiantuntijamme! Pili-pili-nenää-nenää #nyt ei ole minun elämäni aikana tai lidan miksi-koti-erosta. Elokuva. Pian sinulla on mahdollisuus osallistua ympäristöystäväl-lisempään elämäntapaan ja auttaa pelastamaan maapallo – yksi Netflix-maraton kerrallaan.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö