Lukuaika: 2 minuuttia
Suomessa on vuosikymmeniä vaalittu kestävää kehitystä ja ympäristönsuojelua. Vaikka luonto on täällä pohjolan perukoilla tosi kylmä, me suomalaiset olemme onnistuneet rakentamaan ympärillemme upean ja puhtaan ympäristön. Mutta miksei se sitten riitä? Miksi meidän pitäisi miettiä keinoja vähentää hiilijalanjälkeämme ja edistää vieläkin ympäristöystävällisempiä tapoja toimia?

Ensinnäkin, suomalaiset ovat tunnetusti mukavia ja empaattisia ihmisiä. Me harrastamme metsässä juoksemista ja hyttysenpistoja sekä pidämme luonnosta. Emme siis halua tuhota sitä, vaan haluamme jättää sen paremmassa kunnossa tuleville sukupolville. Jos puhtaassa luonnossa ja raikkaassa ilmassa ei ole tulevaisuudessa enää rauhaa ja rentoutumisen mahdollisuuksia, voi olla että joudumme pelaamaan petanquea sakean savusuman keskellä ja kärsimään hiilimonoksidimyrkytyksistä.

Toisekseen, kestävä kehitys ei tarkoita sitä, että kaikille pitäisi jakaa pelkkiä porkkanatikkuja tai että autoja pitäisi vetää hevosten tai porojen voimin. Kyllähän se olisi hauskaa hetken aikaa, mutta sittenpä ruuhkassa ollessa harmittaisikin, kun viereisessä kaistassa huohottaisi kehtohevonen ja oma poro olisi juuri löytänyt maailman paras jäkäläpaikka. Kestävä kehitys on pikemminkin sitä, että pyritään hyödyntämään luonnonvaroja järkevästi ja säästeliäästi, jotta niitä riittää myös tuleville sukupolville.

Mutta mitä konkreettisia keinoja suomalaisilla sitten on vähentää hiilijalanjälkeään? Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi joukkoliikenteen käyttäminen, pyöräily ja kävely. Monet suomalaiset ovat jo pitkään harrastaneet “talvipyöräilyä”, eli pyöräilemään läpi kinosten ja paukkupakkasten. Mutta entä kesällä? No silloin onneksi on valoa ja lämpöäkin, joten pyöräilystä voi nauttia ihan eri tavalla. Ja jos ei halua liikkua omin jaloin, niin sitten vaan bussiin tai junaan. Uudet sähköbussit ja sähköjunat ovat myös mainioita vaihtoehtoja.

Toinen kestävän kehityksen ohje on, että kannattaa syödä terveellisesti ja vähän punaista lihaa. Tähän tiedoksi kaikille hevosia ja poroja syöville sekä verilaatikoissaan asuvilla vampyyreille, että tätähän ei tarvitse ottaa hirveän kirjaimellisesti. Tarkoitus on siis, että voisi hiukan vähentää lihansyöntiä ja suosia enemmän kasvisperäisiä tuotteita. Vaihtoehtoja on nykyään vaikka kuinka paljon ja moni onkin ihastunut esimerkiksi soija-, härkäpapu- ja nyhtökauratuotteisiin. Kannattaa siis tutustua rohkeasti uusiin makuun ja yllättyä positiivisesti!

Kolmas vinkki kestävään kehitykseen on kierrätys. Tiedättekö, kuinka monta kertaa Suomi mahtuisi kokonaan jätesäkeissä maapallon ympäri? No ei oikeasti, koska se oli retorinen kysymys. Mutta joka tapauksessa, kierrätys on tärkeää ja sillä pystymme vähentämään luonnonvarojen liikakäyttöä ja jätemääriä. Ja hei, kierrätyksestä on tullut nykyään tosi trendikästäkin! Mitä enemmän merkkejä t-paidassasi on kirjoiteltu eri väreillä, sitä enemmän olet ekologinen ja trendikäs!

Lopuksi vielä muistutuksena, että kaikkea ei tarvitse tehdä heti ja täydellisesti. Pienikin panostus kestävään kehitykseen on parempi kuin ei mitään. Ja jos haluat tehdä jotain suurempaa, niin kannattaa ensin miettiä miten asia toteutetaan käytännössä, eikä vain heittäytyä hirveällä innolla mukaan ja sitten huomata, ettei homma toiminutkaan kuten ajatteli. Valitsit sitten mitä tahansa keinoja, tärkeintä on, että teet sen omalla tyylilläsi ja nautinnolla! Ja muistakaa myös nauttia Suomen kauniista luonnosta ja puhtaasta ilmasta, sillä se on yksi hienoimmista asioista meidän maassamme. Kiitos ja tervetuloa kestävän kehityksen tiimiin!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö