Lukuaika: 2 minuuttia
Suomalaiset ovat tunnetusti ahkeria ja luontoa rakastavia ihmisiä. Emme heitä roskia luontoon, vaan keräämme ne huolella kierrätykseen ja puhdistamme saastuneet järvet yhdessä talkoovoimin. Ympäristöasiat ovatkin olleet suomalaisten sydämen asia jo vuosikymmenten ajan. Mutta nykypäivänä tarvitsemme enemmän kuin vain roskien keräämistä ja linnunpönttöjen rakentamista, jotta voimme taata tuleville sukupolville ekologisesti kauniin ja terveen Suomen.

Siksi olemme ottaneet käyttöön kestävän kehityksen periaatteen, joka takaa meille puhtaan ja elinvoimaisen tulevaisuuden. Kestävä kehitys tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että huomioimme luonnonvarojen rajallisuuden ja pyrimme lisäämään hyvinvointia ja talouskasvua samalla kunnioittaen ympäristöä ja yhteiskuntaa.

Tämä tavoite on erityisen tärkeä Suomelle, sillä kuka muu maa olisi parempi esimerkki kestävän kehityksen edistämisessä kuin maa, jossa luonto on yksi suurimmista rikkauksista?

Me suomalaiset olemme jo pitkään panostaneet ympäristöystävälliseen energiantuotantoon ja metsien kestävään käyttöön. Tiesitkö esimerkiksi, että 80 prosenttia Suomen sähköstä tuotetaan uusiutuvilla energialähteillä? Ja että Suomi on yksi maailman metsäisimmistä maista, ja jokainen meistä istuttaa keskimäärin 5 puuta vuodessa?

Mutta kestävä kehitys ei ole pelkästään ympäristöasioiden hoitamista, vaan se kattaa myös sosiaalisen ja taloudellisen ulottuvuuden. Meille on tärkeää, että jokainen suomalainen voi elää ihmisarvoista ja turvallista elämää ilman huolta perustarpeistaan, kuten ruoasta ja asunnosta. Siksi panostamme vahvasti sosiaalisiin palveluihin ja tasa-arvoiseen kohteluun kaikille.

Jotkut saattavat ajatella, että kestävä kehitys on vain hienoja sanoja ja tyhjiä lupauksia. Mutta se ei ole totta, sillä me suomalaiset olemme jo konkreettisesti osoittaneet sitoutumisemme tähän tärkeään asiaan. Esimerkiksi Helsingistä löytyy maailman ensimmäinen kaupunki, joka tuottaa lähes 90 prosenttia energiastaan uusiutuvista lähteistä. Ja meitä suomalaisia toden totta yhdistää tällaiset saavutukset enemmän kuin järvissä uiminen kesäisin ja pimeiden talvien selättäminen pulkkamäissä.

Haluamme myös jakaa oppimme muille maille ja toimia esimerkkinä kestävän kehityksen edistämisessä. Valtioiden välisessä yhteistyössä on voimaa, ja yhdessä voimme saada aikaan suuria asioita.

Tulevaisuudessa meillä on vielä paljon työtä tehtävänä, mutta olemme vakaasti sitoutuneet jatkamaan kestävän kehityksen tiellä. Toivomme, että sekä suomalaiset että muut maailman kansalaiset voivat nauttia puhtaasta ympäristöstä ja oikeudenmukaisesta yhteiskunnasta myös tulevaisuudessa.

Muista siis rakas lukijani, että jokainen meistä on tärkeässä roolissa kestävän kehityksen saavuttamisessa. Voit vaikuttaa jo pienillä teoilla, kuten kierrättämällä ja kuluttamalla harkitusti. Yhdessä rakennamme ekologisesti vastuullista ja sosiaalisesti oikeudenmukaista tulevaisuutta – ja teemme sen vieläpä vitsikkäästi!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö