Lukuaika: 2 minuuttia
Kuulkaa, kuulkaa kaikki kestävästä kehityksestä innostuneet kansalaiset! Nyt on aika ottaa tunkkaisten villasukkien paksummat versiot jalkaan ja suunnata katse kohti kestävää kehitystä Suomessa. Kyllä, juuri nyt, kun talvipyryt piinaavat ja juhannuskukkaset ovat vain kaukainen muisto, on aika miettiä mitä voimme tehdä ympäristömme hyväksi.

Suomen tavoitteena on olla edelläkävijä kestävän kehityksen saralla. Eikä ihme, sillä meillä on jo valmiiksi paljon vihreää: metsää, räntää ja hernekeittoa. Mutta mitä konkreettisia toimenpiteitä meidän tulisi tehdä?

Ensinnäkin, muistetaan, että kestävä kehitys on kestävää vain, jos se kestää. Tästä syystä meidän tulisi vähentää luonnonvarojen tuhlaamista, jotta ne riittävät myös tuleville polville. Ei siis enää joka päivä kylpyyn tai saunomaan, vaan läträtään vedellä harkiten.

Toiseksi, suositaan ekologisia valintoja. Sen sijaan, että käytämme autoa jokaiseen yksittäiseen kauppareissuun, voimme miettiä, voisiko sen muovipussin haun hoitaa samalla kertaa. Pluspisteitä saa myös, jos vaihtaa auton polkupyörään ja vääntää letkunarulla päätäsi kohti. Ja hei, ei kannata miettiä liikaa, jos joku seikkaa seesteistä talvilomakartanoamme sähköllä, sillä faktahan on se, että sähkö tulee pistorasiasta – siis pistorasiasta!

Kolmanneksi, iskä notkahtaa, kun kuulee sanan vihreä. Ei hätää, isäsi ei ole menossa läpi keski-iän kriisin. Kestävästä kehityksestä puhuminen ei tarkoita, että sikenöisimme marjastamassa ja laulamassa Kumbayaa takassa polttarit hakattuna. Se tarkoittaa, että huomioimme ympäristönäkökohdat myös taloudellisissa päätöksissä sekä pyrimme vähentämään päästöjä ja jätettä.

Neljäs ja viimeinen vinkkimme on tärkeä: kuunnelkaa äitiä! Äidin sanoin, “älä jätä valoja palamaan ja muista sammuttaa suihku!”. Pienet asiat voivat tuntua merkityksettömiltä, mutta yhdessä ne muodostavat ison vaikutuksen ympäristöömme. Niin ja kaiken sen säheltämisen sijaan voimme vaikkapa istua rauhassa kynttilänvalossa ja jakaa hauskimpia lapsuusmuistoja – kuinka äiti kerran punainen ulkohouse-anuksen ja käytti sitä pöytäliinana.

Näiden toimenpiteiden avulla voimme täyttää Suomen tavoitteet kestävästä kehityksestä. Ja mikä parasta, voimme samalla palkita itsemme oikeutetusti herkullisilla lounailla luomuruoasta ja pakata matkalaukut lomanviettoon lentokentälle. Koska, sanon minä, kestävä kehitys Suomessa ei tarkoita, että meidän täytyy elää takaperin hypistellen takiaisia. Se merkitsee sitä, että teemme järkeviä valintoja ja vaalimme luontoa niin, että ne riittävät myös seuraaville sukupolville.

Yksinkertaista, eikö? Joten pistetään ekologiset villasukat jalkaan, suuntaa kohti kestävää kehitystä ja hymyillään matkalla muistellessamme sitä, kuinka Saara täti melkein nukahti hampurilaisbaarin pöydässä. Tämän artikkelin pääviesti? Kestävä kehitys on helppoa ja hauskaa, kun sen tekee suomalaisten kanssa!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö