[rank_math_breadcrumb]

[gtranslate]

Oletko Patriootti? Kirjaudu Patreon-tunnuksillasi tästä ja saat rahallesi vastinetta – Ei mainoksia, Kiitos!
(Tämä ei ole rahankeräys, maksaja saa rahalleen vastikkeen. Juho Saastamoinen maksaa verot tuloista Suomeen vuosittain.)

Kuuntele, hyvä lukijani, tätä vinkkiä, jonka kerron sinulle, tähän aikaan ja tähän paikkaan: kestävä kulutus on nykypäivän trendi, jota emme voi enää vain sivuuttaa ihan vitsillä. Ympäristön tila on huolestuttava ja meidän jokaisen on aika alkaa tehdä muutoksia arkikulutuksessamme. Mutta ei hätää, tämä ei tarkoita sitä, että sinun tarvitsisi alkaa elää luolan uumenissa ja kutoa villapaitojasi lammasvillasta. Kaikkea muuta!

Ensinnäkin, tiedostavuus on avainsana. Olemme kaikki kuulleet sen kliseisen lauseen ”pieni pala on parempi kuin ei mitään”, ja tässä tapauksessa se pätee erityisen hyvin. Meidän ei tarvitse muuttua täysin vihreiksi supernuudeleita syöviksi hipiksi, vaan pienillä teoilla jo arjen keskellä voimme vaikuttaa positiivisesti maapallon tulevaisuuteen.

Jokainen meistä käyttää päivittäin paljon erilaisia tavaroita ja niin sanottuja ”luonnonvaroja”. Mutta entä jos kertoisinkin sinulle, että monia näistä voi käyttää uudelleen? Joo, kuulit aivan oikein! Pakkaa vaikka päivänoboman lounas eväsrasiaan sen sijaan, että ostaisit aina uuden muovisen lounasrasian. Tai mitä jos viemäritukoksesta johtuva vihannesöljy ei menisikään suoraan kaatopaikalle, vaan voisit käyttää senkin johonkin muuhun tarkoitukseen? Älä siis heitä käteen jääviä resursseja roskiin, vaan käytä niitä uudelleen, niin teet palveluksen sekä itsellesi että ympäristölle.

Entä ne muovipussit? Okei, myönnän että joskus ne ovat ihan käteviä, mutta totuus on, että monille muille vaihtoehdoille on tarjolla varmasti ne yhtä kätevät kesti- ja paperikassit. Saatat jopa saada ylpeästi hieraista ympäristöystävällisen kuljetussäiliösi tarinaa vasten muovipussin sutjakoita nenänpieliisi, kun vastaan tulee tuttu ja haluttaa siinä näyttäytyä uudessa roolissaan ympäristövaikuttajana. Juuri se saa tällä trendillä kasvot punaiseksi.

Okei, ei ehkä vielä sinun, mutta ainakin minun. Olen nimittäin soveltaa kaikkia näitä vinkkejä ja hyväileä naamani ostospusseillani, ja olen ihan ylpeä siitä. Enhän enää laitakaan hyvistä oikeistaan muovikassipuolelle. Inspiratiota löydät esimerkiksi asentamalla puhelimeesi sähköisen ostoslistan, joka tuo arkeen pienen ripauksen teknologian ihmettä.

Lisäksi voimme valita ympäristöystävällisempiä tuotteita. Harvemmin sitä haluaa mörköjä pelkäämään ratkaisuja nähdäkseen kauhunilmeitä. Ympäristömerkinnät esimerkiksi auttavat meitä tekemään parempia valintoja kieroon ilmastolle.

Kaikki nämä pienet teot yhdessä voivat johtaa siihen, että meistä tulee parempia, kestävämpiä kuluttajia. Ja se, rakas ystävä, tekee meistä kerralla hieman mielenkiintoisempia. Kun mietitään, kenties voisimme vaikuttaa vielä suurempiin asioihin ympärillämme, ja ennen kuin tiedämmekään, ehkä ainoastaan muutamien nyökkäinen ja toisillemme hymyin aina uuteen päivä edistäisivät kestävän luonnonvarojen käytön versoamista.

Viimeisenä muttei vähäisimpänä, muistetaan myös säästää energiaa. Se on kuin polttaisit rahaa, kiehumista lämpimän suihkun ja sähkövirran muodossa. Yksinkertaisesti vähennä turhia lämmitys- ja ilmastointitunteja kodissasi, sammuta valot huoneesta poistuessasi ja vaihda vanhat hehkuheput halogeeni- tai led-lamppuihin. Pienillä muutoksilla voimme säästää ympäristöä ja talouskäteisistä!

Tuleva sukupolvi tulee kiittämään meitä jos päätämme toimia nyt, vaikka se vaatisikin pientä vaivannäköä ja jopa naurun remahduksia. Eikö siis olisi hienoa olla osa kestävän kulutuksen sukupolvea, joka vie meitä kohti ympäristöystävällisempää tulevaisuutta? Minusta se on hyvä vitsi, joka ei lopu ihan heti.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö