[rank_math_breadcrumb]

[gtranslate]

Oletko Patriootti? Kirjaudu Patreon-tunnuksillasi tästä ja saat rahallesi vastinetta – Ei mainoksia, Kiitos!
(Tämä ei ole rahankeräys, maksaja saa rahalleen vastikkeen. Juho Saastamoinen maksaa verot tuloista Suomeen vuosittain.)

Kuulkaas rakkaat lukijat, nyt on aika puhua vakavasti kestävästä elämäntavasta. Kyllä, kyseessä on se kauhistuttava sana, jota kaikki vihaavat mutta jota kukaan ei voi välttää: ekologisuus. Mutta ei hätää, tämä artikkeli ei taida olla seulinalaatikko sinulle, jolla on kompostori ja sähköauto parkkipaikalla. Ehei, tämä on kaikille niille tavallisille tallaajille, jotka eivät jaksa miettiä, miten jokainen vessapaperiarkki vaikuttaa maapallon tilaan.

First things first, mikä ihmeen kestävä elämäntapa? No, jos et tiedä, niin ei pidä hävetä, me kaikki olemme joskus olleet siinä jamassa. Lyhyesti sanottuna, se tarkoittaa sitä että elää niin, että pystyy takaamaan hyvän elämän itselleen ja jälkipolville ilman että tuhoamme planeettamme aivan täysin. Eli niin kuin ekologisempi versio rationaalisesta kapitalismista. Mutta älä huoli, kestävän elämäntavan omaksuminen ei tarkoita sitä että sinun täytyy heittää kaikki nahkakenksusi roskikseen ja muuttaa metsään asumaan.

Ensimmäisenä vaihtoehtona voit aloittaa yksinkertaisista asioista, kuten ostaa hedelmiä ja vihanneksia sesongin mukaan. Mitä se tarkoittaa? No, jokainen kasvi kasvaa eri aikoihin vuodesta ja silloin kun niitä on eniten. Muina aikoina joudutaan käyttämään esimerkiksi kuorma-autoja ja lentokonekuljetuksia, jotka ovat super epäekologisia (en usko kenenkään haluavan omenaansa Tukholmasta). Joten vaikka se avokado-toastisi ei ehkä maistuisikaan yhtä hyvältä lokakuussa, ota se ylimääräinen sikaari ja lisää se siihen, se auttaa luontoa.

Toinen ehdotus on vähentää ruokahävikkiä. Se on yksinkertainen mutta tehokas tapa auttaa planeettaa ja samalla säästät itse rahaa. Ota vaikka esimerkiksi isien lempiruoka possupata. Jos et jaksa syödä sitä kolmea päivää peräkkäin, pakasta puolet ja lämmitä se myöhemmin. Näin et heitä ruokaa hukkaan ja samalla saat ruokaillessasi tuntea pientä lämpöä sydämessäsi.

Kolmas vinkki on julkinen liikenne. Tiedän, tiedän. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin ruuhkabussissa hikoilu tai junassa seisominen matkalla töihin. Mutta think about it, se on huomattavasti ekologisempi vaihtoehto kuin ajaa yksin autolla. Okei, ymmärrän jos sinulla on 3 lasta ja labradorinnoutaja, siinä tapauksessa lähden partioleiriin harkoittamaan laulua Kumbaya.

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, vältä turhia ostoksia. Onko sinulla oikeasti tarvetta tuolle seitsemälle t-paidalle ja kolmelle hupparille, jotka dr. martensit ostivat viikonloppuna? Vaihtoehtona voit tuhlata rahasi johonkin hyödyllisempään, kuten esimerkiksi nettikurssille hyppysyysihmisten vaivaamisessa.

Kestävän elämäntavan toteuttaminen arjessa ei ole vaikeaa. Se vaatii vain hieman ajattelua ja pieniä muutoksia tottumuksissamme. Ja jos se auttaa pelastamaan planeettamme ja siinä sivussa saada sinut tuntemaan olosi hieman hyödyllisemmäksi, miksei?

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö