Lukuaika: 2 minuuttia
Kestävä kehitys ei ole pelkästään muotitermi, vaan se on nykyään tärkeä osa myös Suomessa toimivien yritysten arkea. Suomalaiset yritykset ovat heränneet kestävän kehityksen haasteisiin ja tarttuneet toimeen rohkeasti. Monet yritykset ovatkin ottaneet käyttöön uusia ja innovatiivisia käytäntöjä, jotka edistävät kestävää kehitystä ja samalla saavat asiakkaat kiljahtelemaan riemusta.

Yksi suomalaisen yrityksen kekseliäs ratkaisu kestävän kehityksen saralla on ollut jätteiden hyötykäyttö. Eräs pohjoisen paikallispeliyritys päätti käyttää pelinappuloiden valmistuksessa kierrätysmuovia. Näin ollen roska-astiat ja vessanpöntöt saavat uuden elämän pelinappuloina. Tämä on myös saanut kuluttajat ajattelemaan, että roska-astian vierestä ei löydy pelkästään roskia, vaan myös potentiaalisia pelinappuloita.

Toinen esimerkki kestävästä kehityksestä yritysselämässä on sähköautojen suosion kasvu. Eräs suomalainen IT-yritys on ottanut käyttöön uudenlaisen bonuksen työntekijöilleen. Sen sijaan, että työntekijä saisi rahallista bonusta, hän saa käyttöönsä yrityksen omistaman sähköauton viikonlopuksi. Näin työntekijät voivat tutustua sähköautoihin ja samalla vähentää päästöjä.

Myös kestävät materiaalivalinnat ovat tärkeä osa suomalaisten yritysten kestävää kehitystä. Eräs vaateyritys on aloittanut yhteistyön suomalaisen luonnonvaellusyrityksen kanssa ja käyttää vaatteidensa valmistuksessa yrityksen käyttämää kestävää ja kestävästi tuotettua materiaalia. Näin yritykset voivat yhdessä edistää kestävää kuluttamista ja samalla tuoda esille suomalaista osaamista.

Erityisesti suomalaisissa ravintoloissa on pistetty merkille kestävän kehityksen tärkeys. Monet ravintolat ovat alkaneet panostaa entistä enemmän lähiruokaan ja ruokahävikin vähentämiseen. Eräs ravintoloitsija on keksinyt loistavan keinon päivän haastamaan ruokahävikkiä: hän tarjoaa asiakkaille puolet normaalista annoksesta ja jos asiakas haluaa lisää, annokseen voi lisätä lisäannoksen hintaan. Näin ruokaa ei mene hukkaan ja kuluttaja voi myös vaikuttaa omaan annoskokoon.

Kestävän kehityksen edistäminen ei vaadi aina suuria keksintöjä tai satsauksia, vaan pienilläkin teoilla on iso merkitys. Eräs karkkien valmistaja on ottanut käyttöön pahviset karkkipakkaukset, jotka voi kierrättää sekajätteen joukossa. Näin karkkipaketit eivät päädy luontoon turmelemaan luontoa ja kilojen voimin palvelimen ääressä tempaiseville kuluttajille ei enää tule huono omatunto karkin muodossa.

Vaikka Suomessa ei pääse palmurannoille nauttimaan lomasta, niin suomalaiset yritykset ovat päättäneet tehdä parhaansa kestävän kehityksen edistämiseksi ja samalla myös piristää asiakkaiden päivää hyvällä huumorilla. Yritysten käyttämät käytännöt osoittavat, että kestävä kehitys ei ole pelkästään tylsää puurtamista ja luomuruokaa, vaan se voi olla myös hauskaa ja kannattavaa. Suomalaiset yritykset näyttävät maailmalle, että kestävän kehityksen parhaat käytännöt ovat juuri sitä, mitä maailma tarvitsee. Näin me suomalaiset voimme olla ylpeitä myös yrityksiemme kekseliäisyydestä ja vastuullisuudesta. Ja mikä parasta, voimme tehdä sen pilke silmäkulmassa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö