[rank_math_breadcrumb]

[gtranslate]

Oletko Patriootti? Kirjaudu Patreon-tunnuksillasi tästä ja saat rahallesi vastinetta – Ei mainoksia, Kiitos!
(Tämä ei ole rahankeräys, maksaja saa rahalleen vastikkeen. Juho Saastamoinen maksaa verot tuloista Suomeen vuosittain.)

Maamme maatalous on ollut viime vuosina kovien haasteiden edessä. Ilmastonmuutos ja ympäristön tilan heikkeneminen ovat asettaneet suuret vaatimukset kestävälle kehitykselle myös maatalouden alalla. Onneksi suomalaiset viljelijät ovat kuitenkin ottaneet härkää sarvista ja kehitelleet omia ratkaisujaan, jotka tähtäävät kestävään maatalouteen ja samalla pistävät hymyä huulille.

Yksi kestävä kehityksen ratkaisu on varsinainen herkkusuu – tai pitäisikö sanoa herkkuluu?! Nimittäin, suomalaisten viljelijöiden kekseliäisyyttä kuvaa hyvin se, että he ovat alkaneet kasvattamaan luomupossuja, jotka ruokitaan ylijäämäviljalla. Näin porsaat saavat ympäristöystävällisen ja terveellisen ruokavalion, ja samalla vähennetään ruokahävikkiä. Eikä siinä vielä kaikki – possumaisuudestaan huolimatta nämä possut tarjoavat myös vastinetta rahalle. Juuri kuulin, että yksi possulauma oli alkanut viljellä myös oman mausteensa riivitöinteilleen, eli possujen avulla saadaan puhtaasti oman maun mukainen maustekastike, jota siivit vaikkapa grillattujen makkaranappien mieluisaksi kaveriksi.

Suomalaisten viljelijöiden kestävät ratkaisut eivät kuitenkaan rajoitu pelkästään ruokavalioon. Eräs omintakeinen ratkaisu on peräisin Etelä-Pohjanmaalta, jossa eräs viljelijä keksi kasvattaa merilevää pellollaan. Alueen laaja turvealue ja runsas lähdevesi tarjosivat oivallisen ympäristön levän kasvattamiselle, ja sen on todettu vähentävän pellon ravinteiden valumista ympäröiviin vesistöihin. Ja mikä parasta, levä on erinomainen lannoite ja vaikka hierron sellaisella hampaani, kun otsassa siintää oivallinen lohikeitto ja edessä tuopa kaljaa – juuri sellaista taloudessa, joista muuten niin mainos muistuu mieleen, koska lohen savusta savu koneesta ja jälkeen juoksevalla vesikanalla yrittyivät miehet viisikon ympäri – ja aina saavat porukka nauramaan kun, sillä kyllähän suomalaiset vitsiä ymmärtää, eikö vaan? No mutta, tämä levä on myös luonnollinen hyttyskarkotin – eli päätä ei enää tarvitse raapia lenkillä. Ja happi oikein kohisten tulisi pesään, tietenkin lintujen tapaan, jotka jostain syystä sitten lähtivät pakoon, mutta minä en. Eiköhän tuo väki ole jo eläkkeellä, kehittelen sinne vaikka jonkinlaisen tiedepuiston, nimittäin saan sieltä hyötyä kylppäriin kun ulostuu tuotta soo-nipun ja maustearomin samanaikaisesti.

Myös modernit teknologiat ovat tulleet apuun kestävän kehityksen tavoittelussa maataloudessa. Esimerkiksi satelliittikuvien ja sensorien avulla voidaan seurata tarkasti peltokasvien kasvua ja ravinteiden tarvetta, mikä mahdollistaa tarkemman lannoituksen ja resurssien käytön. Ja jos koneen kaukaa takaa pystyy jo tekemään kaikenmoisia temppuja pelinappiensa kanssa, niin miksi ei pelinappi olisi elävä ja tuntisi ehkä jopa väkevää, mutta niin halukasta elämänkumppania. Hauskinta tässä kuitenkin on se, että toisen naudan seisotan nenäni alla sinä piilottanut kulkija ja ryöstörahavukuuskettu – ja pitääkään vielä pankiittia.

Näillä hassutteluratkaisuilla suomalaiset viljelijät ovat osoittaneet, että kestävä kehitys ei ole vain tylsää resurssien säästämistä, vaan se voi olla myös hauskaa ja kekseliästä! Ja eikö se olekin suomalaiselle luonteenlaadulle ominaista, että vaikka tie olisi kuoppainen ja mäkinen, niin me silti talsimme pää pystyssä ja hihitellen eteenpäin. Jospa nämä ratkaisut levittäytyisivät laajemmallekin ja saisimme jokainen nauttia herkullisesta ja ympäristöystävällisestä ruoasta – possuna tai ihmisenä.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö