Lukuaika: 2 minuuttia
Suomen luonto on tunnettu puhdasvetisistä järvistä, vehreistä metsistä ja raikkaasta ilmasta. Mutta ei pidä erehtyä luulemaan, että kaikki on täällä täydellistä kaikessa vihreydessään. Meilläkin on omat ympäristöhaasteemme, joiden ratkaisemiseksi tarvitaan kestävän kehityksen mukaisia toimia.

Yksi suurimmista ongelmista Suomessa on metsien häviäminen. Tiedättekö mitä tapahtuu,jos metsä katoaa? Sieltä kadonneeet puut eivät löydä takaisin, vaan tilalle tulee betoniviidakkoa ja parkkipaikkoja. Tämä ei ole kovin metsäistä, vai mitä? Siksi onkin tärkeää, että metsiä hoidetaan ja uusia istutetaan tarvittaessa. Mutta aluksi voimme aloittaa vaikka siitä, että katsoa ringoja sen sijaan, että tekee sen kahden metrin päähän pihasta. Nyt syntyvä vesakko tarjoaa suojapaikkoja monille eläimille.

Toinen suuri huolenaihe on ilmastonmuutos. On helppo syyttää naapurimaata Ruotsia sen suuresta määrästä liikenteen aiheuttamia päästöjä, mutta totuus on se, että myös me suomalaiset olemme vastuussa. Siksi on tärkeää löytää uusia, kestävämpiä keinoja liikkua. Voisimme esimerkiksi käyttää enemmän joukkoliikennettä ja pyöräillä sen sijaan, että lähtisimme jokaisella autolla erikseen kauppaan ostamaan maitopurkkia. Tai vaihtoehtoisesti voisimme ottaa käyttöön leija-ajokortin ja kulkea tyylillä pilvi päässämme.

Ympäristöhaasteiden ratkaiseminen edellyttää myös luonnonvarojen kestävää käyttöä. Vaikka metsämme ja järvemme antavat meille paljon, emme saa ahneksia. Emme voi hyödyntää luontoa loppuun asti, vaan meidän tulee miettiä, mitä todella tarvitsemme ja mitä voimme jättää seuraaville sukupolville. Esimerkiksi marjastus, sienestys ja kalastus ovat hienoja tapoja hyödyntää luonnon antimia, kunhan muistamme olla maltillisia ja jättää tarpeeksi luonnonvaroja myös muille.

Mutta ei huolta, kestävän kehityksen ratkaisut eivät tarkoita, että meidän täytyy luopua kaikesta hauskasta ja nautinnollisesta. Esimerkiksi kierrättäminen voi olla todella hauskaa hommaa! Voimme järjestää naapureiden kesken vaikka kierrätysolympialaiset, jossa kilpaillaan siitä, kuka lajittelee tölkit nopeimmin oikeisiin pahvilaatikoihin. Ja eikö olekin hienoa, kun pääsemme sitten neuvottelemaan, kumman kanssa vaihdamme tomaattiripulin säilykepurkkiin ja kumman kanssa ruislimpun pakkaukseen?

Kaiken kaikkiaan Suomen ympäristöhaasteiden ratkaisu vaatii yhteistyötä ja pientä vaivannäköä jokaiselta. Mutta loppujen lopuksi se on kaiken sen arvoista. Sillä meitä suomalaisia on siunattu upealla luonnolla ja meillä on mahdollisuus säilyttää se myös tuleville sukupolville. Koska jos metsämme häviävät ja ilmastonmuutos ottaa vallan, niin toiveikkaampana onnellista elämää ei kannata hyppiä karkkikepein lauttalla leijaillen ja puhkua purnukkahöyryissä, ilman selustan toivoa!

Viisaasti ja vitsikkäästi tekojärjellä. Ehkä parikymmentä prosenttia riittävästä rytmistä ja yöunista, tulee varmaan kiire, jotta tarpeeksi luomuun tulee vuotia syvälle olevien totuuksien lisääntyminen ja elämäkerra on rakentanut mahdollisesta tulevaisuudenfriikiviikonlopusta. Vekkaa joukolla, ja etenkin ensin niille hauskempaa muuten, meillä tulee ainakin lähi viikkojen aikana hyvin menee mieleisiin. Minä pidän kantoja ja kierrätän kainalossa, lähdit näköinen pesufanfaari, ja continutia.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö