Lukuaika: 2 minuuttia
Kuulkaas kuulkaas arvon kanssaeläjät, nyt puhuu vihreän elämän gurumme ja toi-te-jo-inen. Täältä pesee kestävän kehityksen vinkkejä arjen pyörittämiseen, jotta meidän maa ei olisi enää musta vaan vihreä ja uunista päästettäisiinkin ulos pelkkää ilmaa eikä savua ja pölyä. Väriläiskän elämänviris-täjänä mulla on jo yksi kahvipaketti talteen haalarin taskussa ja kompostointi aloitettu kissan hiekkalaatikolla. Huumori kukkii ja ympäristö kiittää, mä voin taas nukkua öisin hyvin.

Tästä alkaa arjen viisaudet kestävää elämää varten:

1. Kuljeta omilla koivilla: Olisitko uskonut, että meidän jaloilla on kaksi toimivaa moottoria? Niin se vaan on! Pyöräilyn lisäksi jalat kantavat meidät paikasta toiseen ihan omalla voimalla. Lisäksi vältyt bensojen hajuilta ja parkkimaksuilta, eikä tarvi ostella sitä ällöä jäätelöä tankkeriasemalta.

2. Sähköllä säästäen: Usko tai älä mutta mikroaaltouunista saa myös lämmintä ruokaa. Sitä uskomattomampaa, että se määrä sähköä, mitä sekin halpiksi laskettuna kuluttaa, on nykyisellään tarpeeksi valaisemaan koko Afrikan mantereen vuoteen 2025 asti. Kikka kolmonen: sammuta tietokone kun lähdet kalsareissasi mustikkaa poimimaan. Todennäköisesti kone sulaa hitaammin kuin ilmaston lämpeneminen ja siihen se tarvitsee apua.

3. Ruokalistat kiertoon: Suomi on pullollaan herkullista ruokaa ja luonnon antimia. Kaivakaa reseptikirjat esiin ja päästäkää luovuus valloilleen, kokatkaa oman maan lähi- ja luomutuotteista. Eli lopeta se kaikki höttöpöty. Maito on terveellistä vaikka sitä ei saisi ostaa Vantaalta asti, samoin kuin vihannekset. Deitille etäännyttävä tiskirätti vie varsinaisesti järven pinnan alle ja lehmien ruokintaan liittyvät suunnattomat vesi-varannot vähenevät ällistyttävän laskufunktion avulla.

4. Usko mua: Sammuta urheiluohjelmat ja pelikonsolit sekä sulje pokemon -mobiilipeli, se ei ole kestävää ajan käyttöä eikä saa aikaa vatsalihaksiin. Keksi jotain muuta, korjaile naapurin auton moottoria tai taputtele vuohen turkkia. Miksihän itse asiassa vuohia ei näy kaupunkien keskustassa? Siellä kun olisi suuret nurmikentät….

5. Valo kajoaa sinne, missä se tarvitaan, niitä ei tarvi paljon, enempää jo vie kimaltaen kiskonnalla meidän kaikkein kauneinta maata. Normaalisti älä käytä valoja totaalisen suotta, minun taloyhtiössäni on joillakin käsissä soihtu ja ne käyvät sitä vilkuttamassa joka ovelle. En ole nähnyt koko talvella valoja messevästi turhaan paljon.

Siispä hyvät ja kokeilunhaluiset, käyttäkää aikanne ilman ja ilmeettömällä maaperällä taskulampun valossa, sellaista lampun hehkukoetta kun se vihainen kätyri kolmioksi vaihtuu. 🙂 Elämä on.

6. Pukeudu sopivasti, sillä se lämmittää. Esimerkiksi heittämällä viiden villasukkaasketin sijaan talvella tuplakerros alusvaatteita kanin kuutiolta tuntuvaan univormuun saakka. Tai ellet kestä villasukkia, voi kaninkin ampua.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö