Oletko Patriootti? Kirjaudu Patreon-tunnuksillasi tästä ja saat rahallesi vastinetta – Ei mainoksia, Kiitos!
(Tämä ei ole rahankeräys, maksaja saa rahalleen vastikkeen. Juho Saastamoinen maksaa verot tuloista Suomeen vuosittain.)

Lukuaika: 2 minuuttia
Hei kaikki ekohenkiset suomalaiset! On aika puhua vakavista asioista, mutta pitää se samalla kevyenä ja vitsikästä. Kyllä, puhun ekotietoisuudesta ja kestävästä elämäntavasta Suomessa. Tiedän, tiedän, se kuulostaa tylsältä puheluilta vähemmän cooliin ympäristöasioihin, mutta kuulkaa, se voi olla myös hauskaa. Lupaan, että tämä artikkeli ei ole täynnä saarnaa ja moraalisaarnoja, vaan vähän huumoria sekoitettuna faktoihin.

Ekotietoisen ihmisen päivä alkaa aamiaispöydästä. Mutta ei hätää, ei tarvitse alkaa purkamaan kaikkia ruokatarvikkeita pahvipakkauksista ja litistää niitä tiukaksi paperipalloksi. Olenko ainoa, joka kokee paperinlitkutuspallot raivostuttaviksi? Joka tapauksessa, meidän suomalaisten ei tarvitse tehdä kaikkea itse. Olemme onnekkaita, että täällä Suomessa jo paljon tehdään puolestamme. Kun ostat aamupalaksi kotimaisia marjoja ja leipää lähiruisesta, olet jo oikeilla jäljillä. Siinä pysyvätkin ekotietoisuuden vaatimukset todella korkealla. Eikä sen tarvitse päättyä siihen. Kokeile vaikkapa kotimaista hamppuhelmiä puuron päälle tai laita trendikkäästi chiahedelmiä salaattiisi. Niin ekotietoinen ja trendikäs!

Seuraavaksi on aika lähteä päiväksi töihin. Ottaessasi autosi ovesta, pysähdy hetkeksi. Mietitkö, onko tämä matka todella tarpeellinen autolla tehtäväksi vai voisitko mennä esimerkiksi jalkaisin tai pyörällä? Monilla suomalaisilla on myös mahdollisuus käyttää joukkoliikennettä, joka on ekologinen ja kätevä tapa liikkua. Vinkki: laita pieni sakset laukkuun mukaan, niin voit leikata kätevästi pois ärsyttävän auton turvavyönpesän ja kimaltelevat korulangat voivat jäädä kotiin ja suosikithameen helmaan tarttuva paiskuri myös.

Työpaikalla ekotietoisuus jatkuu. Hyödynnä paperinkierrätyslaatikkoa ja ota kiertävä kuppi mukaan, niin säästät luontoa ja toimistosi pöydät ovat siistejä eivätkä täynnä sua muistuttavia lappuja “Muistathan sytyttää valot, kun poistut huoneesta” “Muista sammuttaa valot, en kyllä muista missä sä tuolilla enää istut näin myöhäällä” sun muut. Ja säästäkää ne tulostuspaperit niihin oikeisiin töihin eikä musteenäkötodistuksiin siitä, kuinka monta kertaa minun piti muistuttaa sua tulostamaan mustana ja täyteen tulostuspapereitani pienillä teksteillä.

Ruokatauolla ekotietoisuus jatkuu myös. Välipalat eivät ole vain nam tai sokeritetut energialähteet, jotka nostavat ja laskuttavat korttelettsii toisnote vastaan noin minuutin varoitusajalla. Valitse suomalainen lähikuopikulivelipoikainen tai avokado latinasta. Tai parempi, pidä nämä välipalat kotona ja ota töihin mukaan vaikkapa kotimaisia omputuisiota. Ei tarvitse kuin töniä ne taskuusi ja ennen kuin töihin ehtiikään niin kuka muistaa miltä pussukoissa näyttikään.

Kun palaamme kotiin töiden jälkeen, on hyvä hetki käydä läpi päivän mitä tuli tehtyä ja ennen kaikkea, mitä ei tehty. Olisiko jotain, mitä voisi tehdä vähän vähemmän ekotietoisesti? Esimerkiksi suomalainen vesi on maailman puhtainta ja painike talon lämmön ainetta bubblegummeria ja jakkuja ei välttämättä tarvitse käyttää joka viikonloppu? Minun ainakin piti miettiä ja tunnustaa itselleen, että muutama lappu talon lyhennettävällä seisoo kelpasi pitkin asunnon lattiaa, niin ekotietoisuus vielä oli vähän hukassa.

Iltaisella voimme rentoutua ja miettiä, mitä seuraavana päivänä voisi tehdä paremmin. Jätämme turhat valot päälle ja innostumme pyyhkimään pölyt pyyheliinalla, joskus kuten kukaan on huomannut. Mutta pienetkin teot ovat erittäin hyödyllisiä ja pienenpieniä et voi niinen ansiosta halata niin paljon metsän en halu hallunna nessu niin monet vaatteet vaan hetkessä käytänkuulu tehdäkuskaa painamaan ja huoletisoa tilata mitään ystävillemme pois poltettauksen kokonaan sulloa kaikki lähellä olevat vanhat suunnitelmat ja kurjushetket ja tarpeettomat pitkät keskustelut saa päätöst. Ei tarvitse olla ekologi muuttaa ja muutenkaan hötkyiltä oman eloma unohtaakkaan täysin maailmallisia viisauksia pöllitti tunnit. Mutta pienetkin muutokset voivat tehdä suuria eroja. Ja tietenkin, kun olet ollut koko päivän täysin ekotietoinen ja vastuullinen kansalainen, voit palkita itsesi ostamalla sen juuri sen jäätelön säästää maailmaa, ja näin hyvästelet päivän.

Joten hyvät ystävät, muistakaa, että vaikka ekotietoisuus ja kestävä elämäntapa voi vaikuttaa aluksi hankalalta ja vakavalta, se voi olla myös hauskaa ja trendikästä. Ja ennen kaikkea, viemme vastuun ympäristöstä ja tulevista sukupolvista, joten miksi emme tekisi siitä hauskaa? Nyt lähdemme kaikki ostamaan kangaskasseja ja kierrättämään ne pahviset pakkaukset ja lähettämään tämän artikkelin kaikille ystävillemme! Ekoesintistä ja huokuttelevaa päivää kaikille!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö