Lukuaika: < 1 minuutti
Kuvittele, että elämämme on kuin leivos. Meistä jokainen on pieni palanen isossa taikinassa, ja elämän uunissa paistuu meidän jokaisen oma uniikki leivoksemme. Mutta mitä tapahtuu, kun taikinaan lisätään liikaa sokeria ja rasvaa? No, siitä seuraa turhaa pullistelua ja lopulta koko homma leviää käsiin. Sama pätee myös elämäntyyleihimme. Jos emme tee kestäviä valintoja, saattaa lopputuloksena olla ympäristökatastrofi ja ylikuormitettu jätehuolto. Mutta ei hätää, meillä on vinkkejä kestävään elämäntyyliin, jotka eivät vaadi sokeria tai rasvaa!

Ensimmäinen vinkki ympäristöystävälliseen arkeen on miettiä tarkkaan, mitä ostaa ruokakaupasta. Onko jokaisen ruokavalion välttämätöntä sisältää tuoretta mangoa tai avokadoa, jotka on tuotettu tuhansien kilometrien päässä? Mitä jos korvaisimme ne kotimaisilla ja sesongin mukaisilla marjoilla ja vihanneksilla? Sen lisäksi, että tuemme kotimaista elintarviketuotantoa, vähennämme myös kuljetusten aiheuttamaa hiilijalanjälkeä.

Toinen vinkki on suosia kestäviä materiaaleja. Meillä kaikilla on tarve kuluttaa ja hankkia uusia tavaroita, mutta entä jos tarkastelisimme ostoksiamme kriittisemmin? Vaatteiden ja kodin sisustustavaroiden valmistus ja kuljetus aiheuttavat suuren osan ympäristön kuormituksesta. Sen sijaan voimme suosia esimerkiksi luonnonmateriaaleista valmistettuja tuotteita ja kierrättää vanhoja tavaroita uudelleenkäyttöön.

Kolmas vinkki on panostaa liikkumiseen kestävällä tavalla. Hylkäämme auton avaimet ja kaivamme polkupyörän esiin! Suosimalla joukkoliikennettä, kävelyä tai pyöräilyä vähennämme päästöjä ja saamme samalla terveellistä liikuntaa. Lisäbonuksena säästämme myös bensarahaa, jolla voimme hemmotella itseämme vaikkapa ekologisilla kosmetiikkatuotteilla.

Viimeinen, muttei vähäisin vinkkimme on kiinnittää huomiota energiankulutukseen. Vaikka saisimme virrankulutuksesta laskun vasta sitten, kun olemme kuolleet ja haudattu, jätämme jälkeemme jälkeläisilleen valtavan jättikokoisen sähkölaskun. Sen välttämiseksi kannattaa tarkistaa, onko kaikki valot tarpeellisesti päällä ja sammuttaa laitteet pois päältä, kun niitä ei käytetä. Muutenkin kannattaa pitää mielessä, että luonto kiittää, jos vähennämme yleistä kulutustamme.

Ympäristöystävälliset valinnat eivät ole rakettitiedettä, vaan pienillä teoilla ja valinnoilla voimme kaikki vaikuttaa ympäristön tilaan. Eli muistetaan, että elämä on kuin leivos – siitä tulee maistuva ja mehukas, kun käytetään oikeita aineksia ja nojataan kestävään elämäntyyliin!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö