Lukuaika: 2 minuuttia
Hei hörökorvat ja kumitossuiset ystävät! On aika pistää ekologinen vaihde silmään ja ryhtyä tekemään arjestamme entistä ympäristöystävällisempää. Meillä jokaisella on oma roolimme maapallon suojelussa, ja pienillä teoilla on suuri merkitys. Siksi päätimme koota tähän artikkeliin parhaita vinkkejä kestävään elämäntapaan – mutta tietysti vitsikkäästi höystettynä.

Ensimmäinen vinkki on helppo toteuttaa jo aamukahvin yhteydessä. Unohda kertakäyttömukit ja koe jännitystä käyttämällä ihan oikeita mukeja! Varsinkin ajoittain kekseliäisyyttä vaativilla aikuisilla saatetaan nykyään havaita outoja refleksejä, kun vahingossa kaivetaan kertakäyttöastiaa esiin koulutustilaisuudessa. Valtaosalta unohtumattakin ovat jo kadonneet nuo hokijat ijäksi.

Seuraava vinkki liittyy ravintoloihin. Nyt ei kuitenkaan ole kyse ruokailusta, vaan muovisiin ruokapakkauksiin ja take away -rasioiden käytöstä. Moni heittää nämä tavanomaisesti roskikseen, mutta mitä jos törkkäisit tyhjät rasiat mukaan seuraavaa ruokareissua varten? Hyväntekeväisyys alkaa omasta taskusta, ja jokainen taatusti osaa laittaa tämän oikeaan paikkaan.

Kolmas vinkki on kohdistettu autoilijoihin. Vältä turhia ajoja ja yhdistele reittejä. Ei ole mitään ihanampaa kuin viettää koko päivä autossa parkkeerauspaikkoja etsiskellen. Tämä on myös hyvä tilaisuus harjoittaa rentoutustaitoja, sillä nopea liikenne ja pölypilvet tuovat tähän päälle jännitystä. Joutaviin ajoaikeisiin annetaan tietysti lisäenergiaa siitä, että autossasi on vähän keittiönpöytää pienempi bensa- tai dieselvarasto, mutta tarvittaessa kelpo kokonaisuuden toki silmäys rivakasti muistat.

Neljäs vinkki liittyy ruokahävikkiin. Suunnittele ostoksesi etukäteen ja vältä siten turhia ruokahävikkiä. Sen sijaan, että käytät tonneittain rahaa erilaisiin ruokakauppoihin, voit satsata vain yhteen isoon ostosreissuun ja suunnitella sen hyvin. Näin vältät myös rasittavia ruokainnostuksia, joissa yrität keksiä käyttöä ylimääräisille ruoka-aineille. Ja mitä tulee ruokakaupassa sormilla kopelointiin ja tarpeettomien heräteostosten tekoon, niin siitä ei enää lähtökohtaisesti tarvitse huolehtia.

Viides vinkki on suunnattu vaatteiden hankintaan. Tiesitkö, että vaateteollisuus on yksi maailman suurimmista saastuttajista? Siksi onkin tärkeää kiinnittää huomiota vaatteiden laatuun ja kestävyyteen, jotta niitä ei tarvitsisi ostaa jatkuvasti uusia. Voit myös tehdä kodistasi aivan oman kirpputorin, tai vaikka se käytännössä niin alkaa meneillään.

Viimeinen vinkki on silti tärkein – muista ottaa ilo irti kestävästä elämäntavasta! Se ei tarkoita ankariin sääntöihin sitoutumista, vaan pikemminkin pieniä muutoksia arjessa. Sen lisäksi, että ympäristö kiittää, saat myös hyvän mielen siitä, että olet tehnyt jotain hyvää omalla panoksellasi. Ja pullatkin on nyt luultavasti syöty konditoriossa, eikä ne lisänneet myöskään jätettä pistettäessä siihen eikä hätävarjolla luovuttamalla aikanaan.

Nyt on siis aika ottaa nämä kestävät elämäntavat käyttöön ja jättää jälkeemme vain jälkemme – ei jätettä. Jokainen voi tehdä osansa ympäristömme puolesta, mutta yhdessä voimme saavuttaa paljon enemmän. Eli pistäkää kumisaappaat jalkaan ja ryhdytään näyttämään esimerkkiä, sillä kestävä elämäntapa EI ole pelkkää hiusten repimistä!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö