Lukuaika: 2 minuuttia
Pilke silmäkulmassa ja vitsikkäillä käänteillä vietettävänä, tervetuloa, hyvät ja hyvänmielen lukijat, Kiertotalouden edistämisen Suomi -haasteiden ja mahdollisuuksien pariin!

Viikonpäivistä mammuttimaisein hyttysparvin hyökkääviin, Suomen kesäkin tulee ja menee nopeammin kuin viimeisin trendidieetti. Tämä tarkoittaa yhtä asiaa: käytetään taas liikaa tavaroita, jotka hajoo ja mätänee ja päätyvät lopulta miljoonien muovipillien joukkueeseen valtameriin. Ei hyvä.

Onneksi meillä suomalaisilla on tapana ottaa haasteet vastaan kuin vastaleivotut karjalanpiirakat aamupalaan. Niinpä tämänkin kerran kohtaamme haasteen, joka herättää ristiriitaisia tunteita. Toisaalta inhimillisen hahmon

saanut roskakapteenimme käy jälleen taistoon ja soittaa hälytyskelloja kiertotalouden puolesta. Toisaalta mielessä voi pyöriä ajatus, että pitäisikö tämänkin kerran vain luovuttaa ja hypätä kyytiin kapteenin mielenrauhaa uhmaten.

Mutta ei hätää, hyvä lukija. Meillä on Suomessa monta asiaa, jotka tekevät meistä mallimaan (huom. ei tosin muotimaan) kiertotalouden edistämisessä. Mitä ne tarkalleen ottaen ovat, kysyt? No, lue ja opi. Tai lue ja naura. Tai lue ja sano ääneen “ai no niin, suomalaiset on oikeesti aika päteviä”.

Ensinnäkin: luonnonläheisyys ja liikunnallisuus. Ei uskoisi, mutta me suomalaiset rakastamme luontoa enemmän kuin sokeria jaemakeaa yhdessä. Se tarkoittaa, että olemme valmiita kulkemaan pidempikin matka roskikselle, jos se tarkoittaa puhtaampaa luontoa tuleville sukupolville. Lisäksi, kuka tarvitsee kuntopyörää, kun voi käyttää fillaria polkemiseen?

Toiseksi: melankolisuus ja savusauna. Tilanteen kuin tilanteen, uuden vuoden aaton kuin rinnat vallinneesta kateudesta sisäisesti kytevä ylpeys, saunassa löylyttelevää suomalaista ei pysäytetä. Hän keksii ratkaisun, vaikka elämänmuodon, kyllä elämänhalun koko Kinkoon. Kiertotalous? “Ei murtautumalla peruna, vaan paistamalla se uusiksi!” – huudahtaa suomalainen ja heittää koivuvihtaa paremmin pakattavaksi, kuin joku piipahta lomalla saatikka reisille. Kylläpä sille loma reissun päällekin tulee, kun me suomalaiset saadaan maailma muuttumaan.

Kolmanneksi: design ja käytännöllisyys. Kuten tiedämme, suomalaisten suhde designiin on yhtä läheinen kuin venäläisten raportti Syyrian ihmisoikeustilanteesta. Ja samaan tapaan, helposti unohdetaan, että suomalaiset ovat oikestaan todella fiksuja suunnittelijoita. Meiltähän löytyy niin kummallisia ja käytännöllisia keksintöjä, kuin vaikka matkapakastin, jolla voi pitää kahvin lämpöisenä näkhä vähän aikaa, ja sitten heittää loput rakkaille hälleisille menoks, sis kuuluu sirkuspieluksena makkara-aikaan.

Siispä, vielä kun tuo design ja käytännöllisyys saadaan yhdistettyä kiertotalouteen, tadaa, juuri meillä Suomessa syntyy seuraava maailmankuulu brändi, joka pelastaa maapallon jälleen yhdestä onnettomasta kohtalosta (puolikirjamadot huutaa riemusta).

Ja kuulkaas, tämä oli vasta ihan pintaraapaisu siitä, mitä kaikkea Suomessa voisi tehdä kiertotalouden edistämiseksi. Ehkä seuraavaksi voisimme miettiä, miten jokainen suomalainen voi omassa arjessaan vähentää jätteen määrää, tai miten yritykset voisivat tehdä ekologisempia ratkaisuja. Mutta siitä lisää seuraavassa artikkelissa, josta voitte odottaa yhtä paljon hyvää mieltä ja vitsejä kuin tästäkin.

Ja muistakaa, hyvät lukijat, vaikka kiertotalouden edistäminen vaatii työtä ja panostusta, niin homma hoituu vain hymyssäsuin ja yhdessä tekemällä. Ei enää roskiin, vaan kiertoon!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö