Lukuaika: 2 minuuttia
… Pfft, tiedän kyllä salaisuuden: Kiina on oikea mysteerien ja arvoitusten kuningas!

Kaikkihan me tiedämme Kiinan kuuluisista muurista ja kiinalaisesta keittiöstä, mutta mitä muuta siellä oikein tapahtuu? Miksi siellä puhutaan niin paljon käsien heiluttelusta ja miksi he tekevät ruoastaan puikkoja käyttäen?

Ensinnäkin, kiinalaiset ovat käsien heiluttelun mestareita. Heillä on sanonta: “Kädet ovat kuin taitavia tanssijoita, jotka kertovat tarinoita.” No, minun kädet osaavat vain hapuilla pimeässä etsiessäni kaukosäädintä sohvan alla. Mutta kiinalaisilla on erityinen taito ilmaista tunteitaan ja kommunikoida käsien liikkeillä. Ehkäpä tämä johtuu siitä, että kiinalainen kulttuuri painottaa kommunikointia enemmän eleillä ja ilmeillä kuin sanoilla.

Toiseksi, kiinalaiset ovat keksineet puikot syömistä varten, koska aikoinaan he iskivät hampaansa suoraan ruokapöytään kuin villieläimet. No, en tiedä onko tämä totta, mutta ainakin tarina on hyvä. Nykyään kiinalaiset käyttävät puikkoja niin taitavasti, että he pystyvät poimimaan yhden riisinjyvän kerrallaan. Minun puikkotaitoni ovat edelleen tasolla, jossa lapset osaavat paremmin kuin minä.

Mutta kyllä kiinalaiset ovat vielä paljon muutakin kuin käsien heiluttelua ja puikkojen käyttöä. He ovat myös mestareita taistelemisessa taistelukaloilla. Kyllä, ihan oikein, taistelukaloilla. Kiinalainen laji nimeltä Dingtao on peräisin Kiinan Sichuanin maakunnasta ja se on kuin Matrix-elokuvasta. Taistelukalat hyppelevät vedessä ja koettavat tavoittaa toisiaan. En olisi yllättynyt, jos he olisivat oppineet myös väistämään luoteja.

Ja pidätkö sinä shoppailusta? No, aiotpa sitten Taiwanissa sijaitsevaan suurimpaan ostoskeskukseen, jossa on yli 1700 putiikkia ja 40 ravintolaa, tai turistien suosimaan Hongkongiin, jossa on laaja valikoima kopiotuotteita, niin kiinalaiset ovat luovineet shoppailussa. He ovat mestareita tinkimään ja hinnalla saavat vilkkuluomiinkin aikaan huhuilemalla ja torjumalla kaikki ylihintaiset tuotteet. Nyt huomaan, miksi he taitavat myös käsien heiluttelun niin hyvin – se on osa tinkimistaktiikkaa.

Kaiken kaikkiaan kiinalaiset ovat ahkeria, kekseliäitä ja taitavia monessa asiassa. Seuraavan kerran kun näet kiinalaisen käsien heiluttelun tai syövän puikoilla, muista että he ovat todellisia mysteerien ja arvoitusten mestareita. Ehkä he voivat opettaa minullekin, miten saada puikot pysymään pystyssä ja syödä vain yksi riisinjyvä kerrallaan.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö