Lukuaika: < 1 minuutti
Viime vuoden lopulla Kiinassa alkunsa saanut koronavirusepidemia on levinnyt nopeasti ympäri maailman ja myös Suomi on joutunut sen vaikutusten kohteeksi. Viruksen vaikutukset ovat koskettaneet lähes jokaista yhteiskunnan osa-aluetta, ja erityisesti ne ovat tuntuneet taloudessa ja työmarkkinoilla.

Suomen talous oli jo ennen pandemiaa heikossa kunnossa, ja viruksen aiheuttamat rajoitustoimet ovat asettaneet sen entistäkin suurempaan kuormitukseen. Maailmantalouden hidastuminen on vaikuttanut tuonti- ja vientialaan sekä matkailuun, mikä puolestaan on vaikuttanut negatiivisesti moniin suomalaisiin yrityksiin ja niiden työntekijöihin. Maaliskuussa työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan noin 38 000 työntekijää oli lomautettu koronaviruksen takia, ja lukema on sittemmin noussut merkittävästi.

Hallitus on ryhtynyt ripeisiin toimiin talouden tukemiseksi. Yrityksille on annettu mahdollisuus saada lyhennysvapaata ja lisärahoitusta, ja työttömyysturvaa on parannettu. Myös kuluttajille on koitunut helpotusta, kun muun muassa verojen maksua on lykätty ja maksuhäiriöisille on annettu maksunlykkäysmahdollisuuksia. Lisäksi työnantajille on annettu mahdollisuus saada palkkatukea uusien työpaikkojen luomiseen.

Työmarkkinoilla koronavirus on aiheuttanut myös muutoksia. Erityisesti palvelualojen työntekijät, kuten ravintola-alan ja majoitusalan työntekijät, ovat kärsineet työpaikkojen menetyksistä ja lomautuksista. Toisaalta esimerkiksi terveydenhuollon työntekijöiden työmäärä on kasvanut ja palkattomia vapaita on peruttu.

Kansainvälisen työjärjestön (ILO) arvion mukaan koronavirusepidemian takia ympäri maailmaa on menetetty noin 25 miljoonaa työpaikkaa. Tämä tulee vaikuttamaan myös suomalaisten työllisyyteen ja talouteen pitkällä aikavälillä. Vaikka nyt nähtäisiinkin toivon merkkejä taudin leviämisen hidastumisesta ja elinkeinoelämän hiljalleen elpyvän, on epävarmuus tulevasta silti suuri.

Tulevaisuudessa onkin tärkeää jatkaa erilaisten tukitoimien ja mahdollisten rajoitustoimien suunnitelmallista ja harkittua toteuttamista. Lisäksi on tärkeää panostaa työntekijöiden turvallisuuteen ja terveyteen, jotta epidemia ei leviä uudelleen ja aiheuta uusia taloudellisia seurauksia.

Koronaviruksen vaikutukset suomalaisiin talouteen ja työmarkkinoihin ovat valtavat ja ne tulevat vaikuttamaan vielä pitkään tulevaisuudessa. Kestää aikansa ennen kuin talous ja työllisyys ovat takaisin ennallaan, mutta tärkeintä on nyt huolehtia siitä, että epidemia saadaan hallintaan ja ihmiset pysyvät terveinä. Yhteinen vastuullisuus ja toimiminen yhteisen hyvän eteen ovat nyt avainasemassa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö