[rank_math_breadcrumb]

[gtranslate]

Oletko Patriootti? Kirjaudu Patreon-tunnuksillasi tästä ja saat rahallesi vastinetta – Ei mainoksia, Kiitos!
(Tämä ei ole rahankeräys, maksaja saa rahalleen vastikkeen. Juho Saastamoinen maksaa verot tuloista Suomeen vuosittain.)

Kuulkaas ystäväiseni, on aika haastaa itsemme ja kotitaloutemme kestävän kehityksen tielle! Kyllä, luitte aivan oikein. Vaikka se saattaa kuulostaa samaan aikaan sekä pelottavalta että tylsältä, niin älkää huoliko – minä olen täällä pitämässä teitä naurunkurkuissa kiinni ja tarjoilemassa vinkkejä ympäristöystävällisempään arkeen.

Ensin haluan ottaa esille sen miljoonan punaisen norsunkokoisen jättiläiskarhun, joka istuu sohvallamme – eli sähkölaitteet. Me kaikki rakastamme niitä, mutta niiden tuottama hiilijalanjälki ei ole niin suloista katseltavaa. Mitä jos siis yrittäisimme muistaa sammuttaa ne turhan pyörimisen ajaksi ja ottaisimme käyttöön energiansäästövinkkejä? Kyllä, olette oikeassa, ne eivät tarjoa yhtä paljon viihdettä kuin esimerkiksi lemmenvalmistelut tosi-tv -ohjelmaa varten, mutta think about the planet!

Seuraavaksi on aika puhua ruoasta. Tämä aihe on monille varmasti tuttu jo ennestään, mutta haluan silti pyyhkäistä siitä villanvitsat pois ja muistuttaa teitä pienistä teoista, jotka voivat auttaa meitä kaikkia. Kasvikset – joo, tiedätte ne vihreät tai värikkäät (ei, en tarkoita karkkeja) jutut, jotka usein pötköttävät ruokapöydässämme vähemmistönä. Kasvisruokapäivä viikossa, ny upp gift, seiska numeroo! Ja mitä tulee eläinperäisiin tuotteisiin, niin kannattaa muistaa, että ei kestävää kehitystä ilman kestävää kehitystä – siis pidetään huolta eläimistä, eli valitaan luonnonmukaisia vaihtoehtoja ja suositaan lähiruokaa (olin minäkin nuorempana vihainen veganisti, mutta nyt vanhana viisaampana yritän löytää tasapainon).

Miten olisi sitten se kodin siivoaminen? Oletteko ikinä miettineet, että joissakin siivoustuotteissa saattaa olla kemikaaleja, jotka eivät ole ympäristön kannalta ihan niitä parhaita sankareita? Siksi kannattaa kokeilla esimerkiksi etikan tai sitruunan käyttöä. Näistä jää jopa mukava tuoksu ja jos ei muuta, niin ainakin saa aikaiseksi hyvän tarinan värikkäistä kokeiluistaan.

Ja sitten se ikuisuuden kysymys: miten vähentää muovin käyttöä? No, ensinnäkin, yritetään käyttää muovipakkauksia järkevästi, eli vaikka ne voisivatkin olla hyvä tapa säilyttää ruokaa, niin yritetään kuitenkin suosia esimerkiksi lasipurkkeja uudelleenkäytössä. Toiseksi, voimme kaikki pyrkiä vähentämään muovisten kertakäyttötuotteiden käyttöä, kuten plastiikkikippoja ja -kuppeja. Oma mielikuvitus on vain rajana, mitä kaikkea voi korvata muun muassa lasilla, metallilla tai vaikka vanhoilla sanomalehdillä (kyllä, ne ovat edelleen askartelun aatelia).

Yllätyin hieman itsekin, mutta loppujen lopuksi näitä vinkkejä ei ollutkaan niin vaikea noudattaa. Ei tarvinnut edes ryöstää kyläkauppaa Panttilainaohenkilön käskystä kakskytäyhdeksän kertaa, että pystyisi toteuttamaan nämä kotitalouden kestävän kehityksen tavat. Pidetään siis yhdessä huolta planeetastamme ja yrittäkäämme olla tekomme vihreitä, vaikka päällä ei olisikaan koko ajan salaisen agenttijärjestön kommandopipon lisäksi vihreä asu.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö