Lukuaika: 2 minuuttia
Hei, hyvä kansalainen! Oletko kyllästynyt elämään kädestä suuhun ja laskujen tasapainoiluun? Ei hätää, olen täällä auttaakseni sinua kehittämään taloudellista hyvinvointiasi arjessa. Tämän artikkelin lukemisen jälkeen sinäkin olet kuin rahaa pankissa – hyvin sijoitettuna ja korkoa kerryttämässä!

Ensimmäinen ja tärkein neuvo: arkiostokset kannattaa suorittaa täydessä sumussa. Mitä sumuisempi mielentila, sitä suuremmalla todennäköisyydellä vältät turhat heräteostokset. Oletko koskaan ostanut kasvipiimää ja huomannut vasta kotona, että se oli viimeinen pisara talouden kannalta? Jos vastasit kyllä, olet todennäköisesti ostanut sen terveellisen jogurtin vierestä, joka tuli kahden litran pakkauksessa. Siksi sinun tulee välttää turhaa itkua ruokakaupassa ja keskittyä pyyhkimään ohra, ohra, ohra – minä tulin selittämään sinulle säästeliästä elämää!

Toiseksi: sijoita pilkkuun! Tarkoitan siis, että osaa ja pystyy sijoittamaan pilkkuja oikeisiin paikkoihin. Olen varma, että olet kuullut sanonnan: “Pienillä puroilla on suuri vaikutus.” No, tässä tapauksessa pilkuilla on suuri vaikutus. Esimerkiksi: ostaen ruokaa viikoittain, säästät pilkkuihin verrattuna ostamalla ruokaa päivittäin. Lisäksi sanaton sijoittaminen on myös suositeltavaa. Esimerkiksi kun maksat laskusi, voit kirjoittaa laskun viereen ”kiitos tästä muistutuksesta, en olisi muistanut maksaa tätä muuten.” Se ei tuo sinulle taloudellista hyvinvointia, mutta ainakin saat henkistä hyvinvointia ja sitä me elämässä tarvitaan.

Mikäli olet ahkera kuin muurahainen, suosittelen sinulle budjetointia. Budjetointi on kuten diettaaminen, mutta ruokaa ei saa jättää lautaselle ja lompakosta ei saa kadota kaikki viiden euron setelit. Sinun tulee kirjata ylös kaikki tulot ja menot ja sitten teeskennellä, että sinulla on paljon enemmän menoja kuin tuloja. Näin motivaatiosi säästämiseen kasvaa ja lopputuloksena on tilipussin muhkea kasvu – tai ainakin hieman kasvaneet kulmakarvat.

Muutama vinkki lopuksi: älä jätä laskujen maksamista viime tinkaan, ellei halua kokea sydämentykytyksiä ja muita sairastumismahdollisuuksia. Lisäksi älä myöskään unohda sitä, että välillä voi olla hyvä sijoittaa myös omaan hyvinvointiin. Tee jotain, mikä saa sinut tuntemaan olevasi kuin lomalla – vaikka se olisikin vain kotona tehty jalkakylpy ja hiusnaamio.

Taloudellisen hyvinvoinnin kehittäminen arjessa vaatii hieman ajattelutyötä ja ennen kaikkea halua muuttaa vanhoja tapoja. Mutta muista, että mikään suuri ja mahtava ei ole syntynyt hetkessä – pysymällä säästäväisenä ja älykkäänä loppuvuoden 2100 alusta alkaen, varmistan, että tulet olemaan kunnossa myös tuleville sukupolville.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö