[rank_math_breadcrumb]

[gtranslate]

Oletko Patriootti? Kirjaudu Patreon-tunnuksillasi tästä ja saat rahallesi vastinetta – Ei mainoksia, Kiitos!
(Tämä ei ole rahankeräys, maksaja saa rahalleen vastikkeen. Juho Saastamoinen maksaa verot tuloista Suomeen vuosittain.)

On aika puhua tärkeästä ja ajankohtaisesta aiheesta, josta moni on varmasti kuullut: luonnosta ja sen vaikutuksesta hyvinvointiimme ja mielenterveyteemme. Kyllä, olette kuulleet oikein, luonto voi tehdä ihmeitä mielenterveydellemme. Enää ei siis tarvitse lähteä shoppailemaan tai syömään lohturuokaa pahaan olooon, vaan kannattaa suunnata ulos luontoon ja hengittää syvään raikasta ilmaa.

Mutta miksi luonto sitten on niin tehokas mielenterveyden kannalta? Ensinnäkin, luonto on aina läsnä ja saatavilla. Ei tarvitse varata aikaa tai maksaa sisäänpääsymaksuja päästäkseen nauttimaan sen hyvää tekevästä vaikutuksesta. Luonto on kuin kiva naapuri, jota voit piipahtaa moikkaamaan milloin vain.

Toiseksi, luonnolla on todistetusti stressiä vähentävä vaikutus. Kuvittele seuraava tilanne: olet jumittunut ruuhkassa ja hermot kiristelevät. Silmissäsi alkaa välkkyä ja päätä särkee. Mitä teet? Hierotko ohimoitasi, tuijotat puhelinta tai huutaisit ikkunasta ulos? Ei ihan optimaalisia vaihtoehtoja, myönnät sen itsekin. Sen sijaan, astu kärrysi kyydistä ja astu lähimpään puistoon. Heti ensimmäiset vihreät lehdet ja lintujen viserrys saavat sinut rentoutumaan ja unohtamaan ikävän ruuhkakokemuksesi.

Ja ei pidä unohtaa luonnon kykyä parantaa kehoamme. Se stimuloi aistejamme koko ajan: kirkas aurinko, raikas tuuli, pehmeä nurmikko, pulahtaminen järvessä. Nämä kaikki vaikuttavat meihin parantavasti ja vähentävät stressiä. Sanotaan, että puistokävely auttaa palauttamaan kehon stressaavasta tilasta rauhalliseen ja rentoutuneeseen tilaan. Tiedätkö miksi muuten metsöt ovat niin vihreitä? Koska ne eivät ole stressaantuneita!

Koska ei ole olemassa minkäänlaista mielenterveysmyymälää, josta voi ostaa onnellisuutta, kannattaa suunnata ulos luontoon. Siellä se odottaa sinua ilmaiseksi. Luonto hoitaa mieltämme ja edistää hyvinvointiamme monin eri tavoin. Se tarjoaa fyysistä liikuntaa, raitista ilmaa, kaunista maisemaa ja mielenrauhaa. Ja mikä parasta, luonto ei koskaan lopu kesken tai tule väsymään seurastasi.

Luonto on kuin ystävä, joka auttaa meitä unohtamaan murheemme ja levottomuutemme. Se opettaa meille kuinka hidastaa tahtia ja nauttia hetkestä. Eikä se olekaan mikään ihme, että tutkimukset osoittavat, että luonnossa vietetty aika parantaa mielialaa ja lisää onnellisuutta.

Joten jos istut kotona ja koet olevasi jumissa pahan olon kanssa, suuntaa ulos luontoon. Lähde kävelylle, pyöräile tai istu puun juurelle ja anna luonnon hoivata sinua. Ja jos joku vielä kyselee miksi kuljette ympäriinsä huokaillen ”Voi, luonto teit sen taas”, voit yksinkertaisesti vastata: ”Luonnolla on se vaan taipumus tehdä aina ihmiselle hyvää.”

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö