Lukuaika: 2 minuuttia
Koko elämämme opetetaan säästämään rahaa ja tasapainottamaan taloutemme, mutta kukaan ei oikein kerro, miten se oikeasti tehdään. Eikö olisi hienoa, jos taloutemme olisikin kuin kaunis tanssi, jossa rahat liikkuvat harmonisesti ja elämämme on aina täynnä ruusuja ja auringonpaistetta? No, valitettavasti en voi tarjota sinulle ruusuja, mutta voin jakaa muutaman vinkin siitä, miten voit säästää rahaa ja saada taloutesi tasapainoon.

Ensinnäkin, ole rehellinen itsellesi. Kuinka paljon rahaa sinulla todella on? Ja kuinka paljon sinulla menee kuukaudessa? Jos et ole vielä laittanut talouttasi tarkkaan hanskoihin, nyt on aika tehdä niin. Ota paperia ja kynä käteen ja ala kirjoittaa ylös kaikki tulosi ja menosi. Kyllä, olen vakavissani. Ei ole edes välttämätöntä syödä suklaata tai juoda viiniä tätä tehdessäsi – ennen kuin olet saanut taloutesi kuntoon. Sitten voimme puhua namuista.

Kun olet saanut kaiken kirjattua ylös, katso tarkkaan läpi, mihin rahasi oikeasti menevät. Onko se hampurilaisiin ja pitseriaan, vai onko se Netflixin ja Spotifyn kuukausimaksuihin? Nyt on aika tehdä joitakin vaikeita päätöksiä. Puhdista kaapit (sekä ruoka- että vaatekaapit) ja mieti, mitä todella tarvitset ja mistä voit luopua.

Monet meistä ovat koukussa ostoksien tekoon, ja tämä voi olla tuhoisaa taloudellemme. Jos kaappimme pursuavat vaatteita, jotka ovat tulleet ostettua turhan ostohimon vallassa, on aika todeta, että tarvitsemme apua. Ei, en tarkoita, että sinun pitäisi mennä ostamaan enemmän tavaraa. Kerron sinulle salaisuuden: et todellakaan tarvitse seitsemää valkoista t-paitaa tai viittä paria farkkuja. Pohditko juuri, että mikähän hän on tuonut virheellisesti tähän artikkeliin? Ei, en valitettavasti, vaan puhuin sinulle. Sinä olet ongelma. Sinä ja minä – kaikki meistä, jotka välillä käytämme holtittomasti rahaa turhaan. On aika tehdä muutoksia.

Joten, olet siis tehnyt inventaariota kaapissasi, ja olet valmis luopumaan monesta turhastaajokapulasta. Mitä sitten? Nyt nämä rahat, jotka olisit muuten tuhlannut, voit laittaa sivuun. Tee itsellesi kuukausibudjetti. Aseta tavoitteita siitä, kuinka paljon voit käyttää ruokaan, vaatteisiin, viihteeseen yms. Menoerään. Älä valehtele itsellesi ja yritä muistaa että soda-tuborkka on juoma eikä elintarvike. Hyvä maku tulee luonnosta.

Ja nyt, olemme päässeet themassa, köyhälistön paratiisiin: säästöjen tekemiseen. Vau, kuulostaa upealta, eikö? No, vitsi vitsinä, mutta säästäminen on erittäin tärkeä osa taloutemme balansoidessa. Yritä säästää ainakin 10% tuloistasi ja laita ne säästöön. Laita se johonkin, missä et pääse käsiksi helposti. Ehkä jopa jonnekin, missä et yhtäkkiä muista sen olemassaoloa ja satu kuluttamaan sitä.

Tässä kohdassa voit raottaa tuon suklaapaketin kääreet ja aloittaa nauttimaan elämästäsi. Mutta muista pitää se budjetti mielessäsi ja älä käytä enemmän kuin sinulla on varaa. Ota haasteeksesi opetella tekemään erilaisilla keinoilla. Mene vaikka kirppareille ja löydä aarteita. Tai aloita uusi harrastus, joka ei vie sinulta kaikkia säästöjäsi. Joten, muista, tee aina itsellesi kuukausibudjetti ja säästä rahaa.

Ja muistathan, että taloutesi tasapainottaminen ei ole loppumatka, vaan jatkuva prosessi. Joten pitäkäämme se hauskan ja mielenkiintoisen näköisenä – muuten saatamme kyllästyä tähän tanssiin ja lopettaa sen kauniit koukerot kokonaan.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö