Lukuaika: 2 minuuttia
Mikä ihmeen sijoittaminen? Se on kuin laittaisi rahansa junaan ja toivoisi, ettei se päädy raiteiltaan. Tai no, ehkä hieman parempi vaihtoehto kuitenkin. Mutta mitä sitten tarkoittaa sijoittaminen vastuullisesti? Onko se jotain outoa hörhöilyä vai voiko siinä todella tehdä myös hyvää maailmalle? Tässäpä siis pieni opas eettisiin sijoitusvaihtoehtoihin, joka ei kuitenkaan takaa sitä, että saat junaasi välttämättä pysymään raiteillaan.

Ennen kuin hypätään itse asiaan, on sanottava, että vastuullinen sijoittaminen ei välttämättä ole aivan yhtä hauskaa kuin vaikkapa lasketteluloman vietto. Siinä missä laskettellessa pääsee nauttimaan lumisista maisemista ja möhläilemään alamäessä, vastuulliset sijoittajat joutuvat tekemään hieman enemmän pohjatyötä. Mutta kuten tiedämme, hyvin tehty pohjatyö palkitaan aina paremmalla tuloksella – ainakin joskus.

Ensimmäinen askel vastuullisessa sijoittamisessa on selvittää, mitkä yritykset ovat oikeasti vastuullisia ja elämää kunnioittavia. Tietynlainen pohjatyö siis tehdään tässäkin hommassa, mutta onneksi saisimme tästä aiheesta kirjoitettua kokonaisen sanakirjan verran, joten keskitytään tässä vain muutamaan perusasiaan.

Oletko kuullut termistä ESG? Ei se tarkoita sitä, että listaat Facebookin kaverilistallesi kaikki naiset, joiden nimi on Emma, Sofia ja Gaia. ESG on lyhenne sanoista environnement, social ja governance, eli ympäristö, sosiaalinen vastuu ja yrityshallinto. Tämä ESG-juttu on ihan hyvä mittari, mutta kannattaa kuitenkin tsekata myös muita asioita, kuten yrityksen etiikkaa ja arvoja.

Seuraavaksi on hyvä perehtyä eettisiin sijoitusrahastoihin. Niitä on olemassa yllättävän paljon ja ne toimivat hieman samalla tavalla kuin perinteiset sijoitusrahastot. Erotuksena kuitenkin se, että eettisesti sijoittavat rahastot tekevät hieman enemmän taustatutkimusta yrityksistä ja valitsevat salkkuunsa vain ne, jotka täyttävät tietyt kriteerit. Ja hyvä niin, sillä kuka nyt haluaisi antaa rahojaan vaikkapa lapsityövoimaa käyttävälle yritykselle.

Mutta mitä sitten sijoittaa eettisellä rahastolla? No valinnanvaraa on yhtä paljon kuin lompakkosi osakkeet, eli paljon. Voit sijoittaa vaikkapa uusiutuvan energian, vedenpuhdistuksen, kierrätyksen, terveysteknologian, tasa-arvon, ihmisoikeuksien tai vaikkapa eläinten hyvinvoinnin edistämiseen. Valinnanvaraa siis on ja vain taivas on rajana. Tai sitten ei, riippuu vähän siitä, onko Elon Musk ehtinyt keksiä vielä uuden hienon jutun.

Loppujen lopuksi vastuullinen sijoittaminen on hyvin yksinkertaista: mieti, minne rahasi laitat ja mihin yrityksiin haluat tukea toiminnallasi. Ei se sen ihmeempiä ole. Voit jopa saada rahojasi takaisin, mutta se ei tietenkään ole taattua. Sama kuin laskettelusunnuntain jälkeen: kyllä, saatat löytää tien sisäfileeseen, mutta on myös mahdollista, että lojut lumipenkassa pohkeet kramppaavina seuraavan kahden viikon ajan.

Yhteenvetona todettakoon, että vastuullinen sijoittaminen ei ole vaikeaa, mutta se vaatii hieman paneutumista ja tarkkaavaisuutta. Tulevaisuudessa voit sitten kertoa jälkipolville, että olet ollut mukana tekemässä maailmasta parempaa paikkaa ja tällä hetkellä rahasi ja yrityksesi ovat kunnioitettuja ja arvostettuja. Ainakin toivon niin, sillä muutenhan tämä artikkeli menisi täysin hukkaan.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö