Lukuaika: 2 minuuttia
Ruokahävikki on yksi suurimmista haasteista nykyajan yhteiskunnassa. Maailmanlaajuisesti jopa kolmasosa kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy roskiin. Suurin osa tästä hävikistä tapahtuu kotitalouksissa, jossa jopa 20-30% ostetusta ruoasta joutuu hävikkiin. Ruokahävikki ei ole vain taloudellinen ongelma, vaan se vaikuttaa myös ympäristöön ja resurssien käyttöön. Onneksi pienillä teoilla ja oikeilla valinnoilla jokainen meistä voi vähentää ruokahävikkiä arjessa.

Ensimmäinen askel ruokahävikin vähentämisessä on suunnitelmallisuus. Tee ostoslista ennen kauppareissua ja pysy siinä. Näin vältät turhien tuotteiden ostamista ja siten myös hävikin syntymistä. Mieti myös tarkkaan, kuinka paljon ruokaa tarvitset ja osta vain tarpeisiisi sopiva määrä. Isoimmat hävikin aiheuttajat ovat usein tuoreet tuotteet, kuten hedelmät ja vihannekset, joten hanki niitä vain tarpeen mukaan.

Paras tapa välttää ruokahävikkiä on ostaa tuotteita, jotka säilyvät pitkään. Monet tuotteet, kuten säilykkeet, kuivatuotteet ja pakastevihannekset, säilyvät usein useita kuukausia tai jopa vuosia. Osta siis näitä tuotteita pidempään ajanjaksoon ja käytä ne ruoanlaitossa tarpeen mukaan. Hyödynnä myös jämiä ja ylijääneitä tuotteita, äläkä heitä niitä suoraan roskiin. Esimerkiksi kuivatut leivänkannikat voi murskata ja käyttää leivänmurujen tapaan, tai vanhentuneet hedelmät ja vihannekset voi käyttää smoothiessa tai keitossa.

Toinen tehokas tapa vähentää ruokahävikkiä on hyödyntää pakastinta. Pakasta ylijääneet ruoat, kuten keitto, kastike ja leipä, ja käytä ne myöhemmin. Muista kuitenkin merkitä ja päivätä pakkaukset, jotta tiedät, mitä pakastimessa on ja milloin se on valmistettu. Pakastaminen on myös helppo tapa säilöä sesonkiruokia ja hyödyntää niitä myöhemmin, kun niitä ei enää ole saatavilla tuoreena.

Ruokahävikkiä voi vähentää myös valmistamalla ruokaa sopivissa määrin. Usein käy niin, että ruokaa jää yli, kun sitä on valmistanut liikaa. Ota siis huomioon, kuinka paljon ruokailijoita on ja annosteeraa annoskoot sen mukaan. Tarjoile ruokaa myös pienemmissä astioissa, jolloin se näyttää enemmän ja ruokailijat saattavat syödä sopivamman annoksen.

Myös oikea säilytys on tärkeää ruokahävikin ehkäisemisessä. Säilytä tuoreet tuotteet oikeissa lämpötiloissa ja säilytä niitä ilmatiiviissä astioissa tai pakkauksissa. Jäähdytä ruoat nopeasti jääkaappiin tai pakastimeen, jotta ne säilyvät pidempään ja bakteerit eivät ehdi lisääntyä.

Lisäksi on tärkeä huolehtia ruokahävikin oikeasta hävittämisestä. Kompostoimalla esimerkiksi kasvisten kuorinta- ja leikkuujätteitä vähennät hävikin määrää ja tuotat lannoittetta puutarhaasi. Lisäksi voit lahjoittaa hyväkuntoisia ja käyttämättömiä ruoka-aineita jollekin, joka niitä tarvitsee.

Ruokahävikin vähentäminen vaatii sitoutumista ja enemmän tietoisuutta omista kulutustottumuksista. Pienillä muutoksilla ja oikeilla valinnoilla me jokainen voimme kuitenkin vaikuttaa ja vähentää ruokahävikkiä arjessamme. Muista siis suunnitella, ostaa oikean määrän ja hyödyntää jäämiä sekä säilyttää ruokaa oikein. Yhdessä pienet teot voivat johtaa suuriin muutoksiin ja vähentää ruokahävikin määrää merkittävästi.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö