Lukuaika: 2 minuuttia
Ruokahävikin vähentäminen on tärkeä askel kohti kestävämpää elämäntapaa ja samalla se voi tuoda huomattavia säästöjä kotitalouden budjettiin. Suomessa heitetään vuosittain pois noin 400 miljoonaa kiloa ruokaa, mikä vastaa noin 20 kiloa ruokaa per henkilö. Tämä aiheuttaa paitsi taloudellisia tappioita myös ympäristöongelmia kuten hiilidioksidipäästöjä ja ruokajätteen määrän kasvua kaatopaikoilla.

Onneksi ruokahävikin vähentämiseen on monia helppoja keinoja, jotka eivät vaadi suuria ponnisteluja tai lisäkustannuksia. Seuraavassa kerromme kuinka voit vähentää ruokahävikkiä ja samalla säästää rahaa kotikeittiössä.

1. Suunnittele ostokset ja ateriat etukäteen

Ruokahävikin vähentämiseen kannattaa panostaa jo ostoslistan laatimisessa. Mieti minkälaista ruokaa haluat valmistaa viikon aikana ja suunnittele ostokset sen mukaan. Näin vältät heräteostoksia ja varmistat, että ostokset käytetään hyödyksi. Voit myös suunnitella ateriarunkoja, jolloin esimerkiksi edellisen päivän ruuasta jääneet ainekset voidaan hyödyntää seuraavan päivän ateriassa.

2. Hyödynnä jääkaappia ja pakastinta

Jääkaappi ja pakastin ovat ruokahävikin vähentämisen parhaimpia työkaluja. Säilytä ruuat oikeissa lämpötiloissa ja järjestä ne niin, että ne ovat helposti löydettävissä ja käytettävissä. Pakasta esimerkiksi ylijäämäkeitot ja -kastikkeet, joita voit käyttää myöhemmin pohjana uusille aterioille. Voit myös pakastaa leivontaan tarvittavaa voita tai hedelmiä, jotka alkavat olla jo hieman kypsiä.

3. Tarjoile jääkaapin tyhjennysruokaa

Viikottainen jääkaapin tyhjennyspäivä voi olla hauska tapa hyödyntää jääkaappiin ja pakastimeen jääneet ainekset. Tarjoa esimerkiksi räiskäleitä täytteillä tai tacot erilaisilla täytteillä, jolloin jokainen voi koostaa annoksensa haluamallaan tavalla. Tämä on myös helppo tapa saada lapset mukaan ruuanlaittoon ja opettaa heille ruokahävikin vähentämistä.

4. Älä heitä pois vanhentunutta ruokaa heti

Monet ruuat säilyvät hyvin vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin. Muutaman päivän tai jopa viikkojen vanhaksi mennyttä ruokaa voi esimerkiksi käyttää keittoihin, patoihin ja pizzoihin. Jos kuitenkin huomaat ettei ruoka enää ole syömäkelpoista, voit käyttää sen kompostissa kasvien lannoitteena.

5. Osta vain tarvittava määrä ja suosi pientä pakkauskokoa

Moniin elintarvikkeisiin on tarjolla erilaisia pakkauskokoja, joten kannattaa harkita ostavansa esimerkiksi vain puoli litraa maitoa sen sijaan, että ostaisi kerralla litran. Näin vältytään maitotölkin avaamisen jälkeen sen pilaantumiselta. Myös tulevien ostosten pohdinnassa on hyvä muistaa, että useimmat elintarvikkeet säilyvät jääkaapissa avattuna vain muutaman päivän.

6. Hyödynnä koko ruoka-aine

Monet ruokahävikistä syntyvät ainekset ovat itseasiassa käyttökelpoisia ruokia tai valmistustarvikkeita. Esimerkiksi sitruunan kuoresta voit valmistaa raastetta tai sekoittaa kahviin hienonnettuja kuivuneita leivänpaloja kuohkeuttamaan maitovaahtoa. Myös broilerin luut, kasvisten kuorit ja vihannesten nahat sekä liemen keittämisen jälkeen jäänyt liha ovat erinomaisia raaka-aineita kasvis- ja lihaliemelle.

7. Älä anna ruuan pilaantua jääkaappiin

Kaikki tietävät, että kahvikuppi on viimeistä pisaraa myöten tyhjennettävä ennen sen laittamista tiskikoneeseen. Samoin myös ruuan jääkaappiin laittamisessa on hyvä muistaa, ettei ruokaa kannata laittaa liikaa jotta sitä ei jäisi lautaselle tähteeksi. Annostele ruoka viipale kerrallaan lautaselle ja lisää tarvittaessa lisää jos nälkä tuntuu suuremmalta kuin alussa arvelit.

Kun otat nämä hyvät neuvot talteen ja seuraat niitä säännöllisesti, huomaat pian kuinka paljon voit säästää ruokalaskultasi ja samalla vähentää ruokahävikkiä kotikeittiössä. Näin voimme olla omalta osaltamme osa kestävämpää ja ympäristöystävällisempää maailmaa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö