Lukuaika: 2 minuuttia
Ruokahävikki on vakava ongelma, joka on valitettavasti totta myös meidän suomalaisten kohdalla. Joka vuosi heitetään roskiin valtavia määriä syötävää ruokaa, mikä ei vaan käy! Vastuuntuntoinen kansalainen huolehtii myös ympäristöstään ja siksi meidän on aika puhua aiheesta, joka saa meidät nauramaan kauhistuksen sijaan. Tässä muutama vinkki, kuinka voit vähentää ruokahävikkiä ja samalla säästää ympäristöä.

1. Aloita aivot narikassa

Okei, vitsinä kuulostaa hieman raakalta, mutta ajatus on oikea. Ennen kuin aloitat kauppareissun, pysähdy hetkeksi ja mieti, mitä sinulla jo on jääkaapissa ja kaapeissa. Usein ruokahävikki johtuu siitä, että ostamme liikaa ruokaa emmekä muista käyttää sitä ajoissa. Varsinkin ne tiskin perimmäiset muumiot, jotka on piilotettu jonnekin laatikon pohjalle, unohtuvat helposti.

2. Päivän banaanista ei se vihanneskauppias enää ilahdu

Kyllä, olemme kaikki kuulleet sen ikivanhan sanonnan, mutta se on totta kuin äitiysloma. Meillä kaikilla on kotona se yksi hedelmä tai vihannes, joka nököttää pitkäkyntisenä keittiössä. Yritä keksiä tälle vihannesvarkaalle nopeasti jokin käyttötarkoitus tai luovu siitä kokonaan. Vihanneksilla ei ole sielua eikä äitiä, joten ei tarvitse olla huono omatunto, vaikka laittaisi sen roskiin. Parempi niin kuin pöpöttää jääkaapissa ja aiheuttaa myrskyvessassa.

3. Kuoritut porkkanat eivät kasvata vahdattavaa radiotaajuutta

Säilytä hedelmät ja vihannekset niille varatuissa paikoissa. Ja ei, se ei todellakaan tarkoita laiskiaisten paratiisia eli jääkaapin vihanneslaatikkoa. Monet tuoreet hedelmät ja vihannekset säilyvät paremmin huoneenlämmössä. Joten anna porkkanoiden, tomaattien ja kaalien levätä kaikessa rauhassa keittiönpöydällä. Ja jos satut unohtamaan ne, niin voit käyttää niitä vaikka seuraavan ennustajan palloina.

4. Kana on kuin taidetta, sen voi sekä syödä että ripustaa seinälle

Valmista ruokaa jämistä. Meistä suomalaisista on kasvanut mestareita yhdistelemään ruokia ja loihtimaan pöydällä taianomaisia ruokalajeja. Joten anna luovuuden ja mielikuvituksen viedä sinut mennessään ja säästä samalla rahaa ja uunin lämmitykseen kuluva sähkö. Samalla voit kertoa vieraille tarinan ruoan takana, kuinka se syntyi pienen taiteellisen inspiraation seurauksena.

5. Huokaise kiljuvan hiiren voimalla

Jos silti käy niin, että joudut heittämään ruokaa pois, niin älä heitä sitä biojätteisiin. Haittaeläimet ovat herkkusuita ja hyökkäävät nopeasti biojätteiden kimppuun. Onko kiva herätä keskellä yötä kiljuvaan hiiren tapaan, kun se on löytänyt tiensä pesäänne. Pakkaa ruoka jätesäkkiin ja vie se suoraan roskikseen. Joskus meille puhutaan myös ylimääräisestä liikapuheretorikasta.

Näillä konsteilla voit vähentää ruokahävikkiä ja samalla tehdä hyvää ympäristölle. Muistathan myös, että ruokahävikin vähentämisessä ei ole penalty-kierroksia, joten anna itsellesi armoa ja kokeile rohkeasti erilaisia metodeja. Huomaat pian, että vatsasi ja lompakkosi kiittävät. Ja hei, jokainen teko lasketaan, vaikka se olisi vain kolikon laittaminen roskiin. Näin pelastat maailman vaikka vain sillä kolikolla!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö