Lukuaika: 2 minuuttia
Ruokahävikin vähentäminen on tärkeä askel kestävämmän ja ekologisemman elämäntavan saavuttamiseksi. Kotonamme syntyvä ruokahävikki muodostaa merkittävän osan maailman ruokajärjestelmän aiheuttamasta ympäristökuormituksesta ja lisäksi se aiheuttaa taloudellisia menetyksiä. Onneksi meillä jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa ruokahävikin määrään omalla toiminnallamme ja pienillä teoilla voi olla suuri vaikutus ympäristön kannalta. Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä, miten voit vähentää ruokahävikkiä kotona.

1. Suunnittele ateriat etukäteen

Ruokahävikin vähentämisen ensimmäinen askel on suunnitella ateriat etukäteen. Kun tiedät mitä aiot syödä viikon aikana, on helpompi ostaa tarvittavat raaka-aineet ja välttää turhien ruokaostosten tekeminen. Lisäksi suunnitelmallinen ruokailu auttaa vähentämään myös ruokien ylivalmistamista.

2. Osta ja säilytä ruokaa oikein

Ruokahävikkiä voi vähentää myös oikealla ruokien säilytyksellä. Tarkista tuotteiden parasta ennen -päivämäärät ja kiinnitä huomiota siihen, miten erilaisia elintarvikkeita kannattaa säilyttää. Esimerkiksi hedelmiä ja vihanneksia voi säilyttää pitempään jääkaapissa, kun taas leipä kannattaa pakastaa ja sulattaa tarpeen mukaan.

3. Käytä ruoantähteet hyödyksi

Usein ruoan ylijäämät päätyvät biojätteeseen tai suoraan roskiin, mutta niistä voi valmistaa herkullisia ruokalajeja. Esimerkiksi perunamuusista voi tehdä perunapannukakun tai kypsistä vihanneksista maukkaan keiton. Myös ylijäänyt liha tai kala voidaan hyödyntää esimerkiksi pastakastikkeen tai wokkiruuan muodossa.

4. Hyödynnä säilöntämenetelmiä

Raaka-aineiden säilöminen esimerkiksi pakastamalla tai kuivaamalla on hyvä keino vähentää ruokahävikkiä. Marjoja, hedelmiä ja kasviksia voi pakastaa ja niistä voi tehdä smoothieita tai smoothiejuustokakkua. Kuivaamalla taas voi säilöä esimerkiksi yrttejä ja näin välttää niiden pilaantumisen.

5. Tuo jääkaapin lähimmät tuotteet eteen

Kun järjestät jääkaapin sisältöä, laita eteenpäin vanhemmat tuotteet ja taakse uudemmat. Näin vanhemmat tuotteet tulee käytettyä ensin ja vältät niiden pilaantumisen. Samalla myös yliviljelykasvien määrä kotona vähenee.

6. Kiinnitä huomiota annoskokoihin

Monesti ruokahävikkiä syntyy, kun valmistamme liikaa ruokaa ja syömättä jääneet annokset joutuvat roskiin. Kannattaa kiinnittää huomiota annoskokoihin ja valmistaa vain tarvittava määrä ruokaa. Joskus esimerkiksi isommalla porukalla syödessä on järkevämpää valmistaa yksi suurempi annos ja jakaa se, kuin jokaisen tehdä oma annoksensa.

7. Kierrätä ja kompostoi

Vaikka kaikista parhaimpana vaihtoehtona olisi välttää kokonaan ruokahävikkiä, niin aina joskus sitä syntyy. On tärkeää kierrättää mahdollisesti käyttökelpoiset tuotteet ja lajitella biojäte. Jos omaat kompostorin, voit käyttää biojätteet maanparannusaineena omassa puutarhassasi.

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua ruokahävikin vähentämisessä kotona. Muista, että pienillä teoilla on suuri vaikutus ja yhdessä voimme tehdä ympäristön hyväksi. Kun rajoitamme ruokahävikkiä, säästämme luontoa ja rahaa, samalla kun luomme parempaa tulevaisuutta meille kaikille.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö