Lukuaika: 2 minuuttia
Suomessa puhutaan yhä enemmän ja enemmän energiatehokkuuden parantamisesta kotitalouksissa. Mistä tässä on oikein kyse ja miksi se on tärkeää?

Energiatehokkuus tarkoittaa sitä, että pystymme käyttämään nykyistä vähemmän energiaa tuottaessamme samoja tai jopa parempia tuloksia. Energiatehokkuuden parantaminen kotitalouksissa tarkoittaa siis konkreettisesti sitä, että pyrimme vähentämään kotitalouksiemme energiankulutusta ja samalla tehostamaan energian käyttöä.

Syy energiatehokkuuden parantamiseen on liian suuri energiankulutuksemme ja sen aiheuttamat haittavaikutukset. Perinteiset energianlähteemme, kuten kivihiili ja öljy, aiheuttavat suuria ympäristöongelmia ja ovat myös rajallisia luonnonvaroja. Lisäksi energiankulutus tuottaa suuren osan kotitalouksien hiilidioksidipäästöistä, jotka ovat yksi suurimmista ilmastonmuutoksen syistä.

Energiatehokkuuden parantamisessa on kyse pienistä arjen teoista, jotka vaikuttavat suuresti. Esimerkiksi huonosti eristetyt ikkunat ja ovet voivat olla merkittävä syy energiankulutukseen, sillä lämpö karkaa helposti ulos ja talvella sisätilojen lämmittäminen vaatii enemmän energiaa. Myös vanhat ja huonosti toimivat kodinkoneet voivat kuluttaa paljon enemmän energiaa kuin uudet ja energiatehokkaammat laitteet.

Energiatehokkuuden parantaminen voi olla myös kannattavaa taloudellisesti. Vähemmän energiaa kuluttavat kodinkoneet ja lämmitysmuodot tarkoittavat alhaisempia energialaskuja ja siten säästöjä kotitalouden budjetissa. Lisäksi hallitus on asettanut tavoitteeksi, että Suomi tulisi olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tämä tarkoittaa, että energiatehokkuuden parantamisen kautta voimme vähentää hiilidioksidipäästöjämme ja olla lähempänä tätä tavoitetta.

Mutta mitä voimme itse tehdä energiatehokkuuden parantamiseksi kotitalouksissamme? Ensinnäkin voimme kiinnittää huomiota kodinkoneiden energialuokkaan ja valita mahdollisimman energiatehokkaan vaihtoehdon. Myös säännöllinen huolto ja puhdistus auttavat kodinkoneita toimimaan paremmin ja siten kuluttamaan vähemmän energiaa. Lisäksi lämmitystä voi säätää oikein ja sammuttaa valot ja laitteet, kun niitä ei tarvita.

Valtion puolesta myös tarjotaan tukia ja avustuksia energiatehokkuuden parantamiseksi kotitalouksissa. Esimerkiksi sauna-, käyttövesi- ja ilmanvaihtolaitteiden uusimiseen sekä seinien eristyksen parantamiseen on saatavilla erilaisia avustuksia. Näillä toimilla on tarkoitus kannustaa kotitalouksia energiatehokkuuden parantamiseen.

Energiatehokkuuden parantamisen merkitys korostuu entisestään nykyisessä ilmastonmuutoksen ja ympäristöongelmien ajassa. Pienillä teoilla on suuri vaikutus ja jokainen meistä voi omalta osaltaan edistää energiatehokkuutta omassa kodissaan. Tehokkaampi energiankäyttö tukee myös tulevien sukupolvien elinmahdollisuuksia, ja siksi sen parantaminen on tärkeää ja tarpeellista. Jokainen voi olla osa ratkaisua ja tehdä oman osansa energiatehokkuuden edistämiseksi suomalaisissa kodeissa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö