Lukuaika: 2 minuuttia
Tiedät varmaan sen tunteen, kun vilkaiset ikkunastasi naapurin pihaan ja mietit, mitä ihmettä siellä oikein tapahtuu. Ei hätää, olemme kaikki olleet siinä tilanteessa. Mutta kun kyseessä on Venäjä, naapurimme idässä, niin tarinat ja mysteerit ovatkin aivan toisenlaisia kuin vaikkapa naapurin Pekallla, joka joka päivä siirtää nurmikon leikkaamisen mielenosoituksen tasolle.

Venäjä on maa, jolla on tarunhohtoinen menneisyys ja rikas kulttuuri. Jo pelkästään sen nimi saa monen suun loksahtamaan, eikä suotta. Venäjä on täynnä salaisuuksia ja historiaa, joka ulottuu aina Tsaarien ajoilta aina Neuvostoliiton hajoamiseen saakka. Monien kirjailijoiden ja taiteilijoiden inspiroima maa kiehtoo ja koukuttaa yhä uudelleen.

Mutta miltä näyttää naapurimme arki? Ensimmäinen asia, joka tulee mieleen on tietenkin ”babushka”- eli isovanhempi, joka hoitaa lapsenlapsiaan ja varmistaa, että lapsukaiset söisivät terveellisesti ja lähtisivät ajoissa kouluun. Mutta Venäjä on paljon muutakin kuin babushkat ja niiden huolehtiminen. Muun muassa jääkiekko, votka ja matryoshka-nuket ovat asia, jotka venäläiset ottavat todella vakavasti – muista pitää tämä mielessä, jos päätät ryhtyä venäläiseksi naapuriksi.

Mutta eipä pidä unohtaa myöskään maan kiehtovaa historiaa. Venäjän historiassa on nähty aika laidasta laitaan – aatelissa kykkimisestä ja talonpoikiin piiskaamisesta Neuvostoliiton kylmän sodan aikaan. Värikäs ja vaiherikas historia on jättänyt jälkensä myös maan arkeen ja kulttuuriin. Esimerkiksi ihmiset ovat oppineet sietämään ja kestämään paljon, sillä venäläinen talvi on valmis kouluttamaan ketkä tahansa kovanluokan seikkailijat. Ja kun vielä hintana on loputon määrä votkaa ja saunakierroksia, niin ei voi kuin ihailla venäläisten sinnikkyyttä.

Venäjän kulttuuri on myös värikäs ja eläväinen. Baletilla ja klassisella musiikilla on maassa pitkät perinteet, ja nykyäänkin näitä taidemuotoja vaalitaan ja arvostetaan korkealle. Mutta eihän Venäjä olisi Venäjä ilman vähän väkivaltaa, joten myös kovaa rokkia ja upeita historiallisia sotaelokuvia löytyy maan tarjonnasta.

Joka tapauksessa, Venäjä on naapurimme, jota ei voi olla rakastamatta. Hulluudella ja kovuudella se tarjoaa omalla tavallaan turvallisen ja kotoisan orastavan demokratian vastapainoksi. Jos haluat tutustua maahan enemmän, niin suosittelemme opettelemaan edes kaksi lausetta venäjäksi. ”Vodka” ja ”vlaikua”, eli hokemalla nämä kaksi sanaa tulet takuulla loistamaan venäläisten joukossa!

Älä siis enää ihmettele naapurimme mysteereitä, vaan ota selvää maan mielenkiintoisesta historiasta ja astu idän taianomaiseen ja villiin maailmaan – mutta muista pistää oven takanasi lukkoon, koska Venäjälläkin on omat skeptikot ja hullut asukkaat, jotka saattavat haluta leikata nurmikkosi mielenosoituksen asteen korkeudelle!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö