Lukuaika: 2 minuuttia
Ystäväiseni, oletko koskaan miettinyt, minkä takia naapurimme Venäjä on niin mahtipontinen? Niin minäkin.

Täytyy myöntää, että me suomalaiset olemme ehkä hieman kadehtineet Venäjän vaikutusvaltaa pohjoisessa. Ei olekaan ihme, että Suomen ja Venäjän väliset suhteet ovat kuin kissa ja koira – aina silloin tällöin ilmassa on sanaharkkaa ja pihat kuhisevat kuin tulikärpäsiä.

Venäjä on valtava maa, jonka alueella asuu monia erilaisia kansoja ja kulttuureja. Siellä on muun muassa karjalaista, mordvalaista ja baskirialaista kansaa – ja kukapa unohtaisi venäläisten suosimia datsaani ja niiden tarjoilemia herkkuja, kuten piirakoita ja blinuja. Jos Venäjän monimuotoisuutta pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, se olisi ehdottomasti sanajärjestyksessä “mahtava” ja “ponteva”.

Mutta miksi Venäjä sitten on niin vaikutusvaltainen pohjoisessa? Yksinkertaistaen voisi sanoa, että me suomalaiset olemme aina olleet Venäjän pikkusisko, jota se on vähän tuuppimalla ja kurittamalla pitänyt kurissa. Tai toisaalta, ehkä olemme enemmän kuin pikkusisko – ehkä olemme enemmänkin aamuseisokseen jumiin jäänyt pikkuserkku.

Juuri pohjoisessa Venäjän vaikutus onkin erityisen vahva. Siellä on ihan oikeasti vaarallista mennä yhtään ohi rajan, sillä Venäjä jyrää silloin välittömästi päälle ja pistää rajan takana piileksivät borscht-keitot tuoksuamaan – sen verran kiviseksi tehdyt ovat ne rajat, johon venäläiset eivät halua ketään uittaa. Mutta ei hätää, eihän meillä suomalaisilla ole mitään hätää – onhan meillä ainakin vitsit hallitsemme!

Suurin osa Venäjän vaikutusvallasta pohjoisessa onkin vain pitämistä pilkkana ja heittelehtimistä lääppien – Virokin säikähtää iltaisin Venäjän viimeistä vaikutusmatkaa ja paniikissa sivakoi vaan päin ämpäreitä ja säkittiä. Venäjä on kyllä Venäjä, ja jos sitä pitäisi jotenkin muita tavalla kuvailla, niin sanoisin sen olevan kuin hiukan huonosta maalaispaikasta oleva punavartinen vanha isosisko, joka tulee vääntämään tappeluja joka kerta ovelle kurkkaamalla.

Mutta silti, vaikka me suomalaiset vähän juroja ja jäykkiä olemmekin, on vaikea olla ihailematta Venäjän monimuotoisuutta ja vaikutusvaltaa pohjoisessa. Ehkä sen takia Venäjä onkin niin mahtipontinen naapurimme – se on kuin Karnalainen kymmenottelija, joka voimistelualulle kurkottamalla löytää oikeat muskelit ja supernäyttävän konseptin. Muistakaamme kuitenkin, että vaikka läpättäisimmekin joskus yhtä matkaa taivaltamme, niin emme me Venäjää periksi ole antamassa – olemmehan me suomalaisia.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö