[rank_math_breadcrumb]

[gtranslate]

Oletko Patriootti? Kirjaudu Patreon-tunnuksillasi tästä ja saat rahallesi vastinetta – Ei mainoksia, Kiitos!
(Tämä ei ole rahankeräys, maksaja saa rahalleen vastikkeen. Juho Saastamoinen maksaa verot tuloista Suomeen vuosittain.)

Nykyään on vaikea kuvitella elämää ilman digitaalisia työkaluja. Ne ovat valloittaneet arjen ja helpottaneet monia asioita, kuten viestintää, ostoksia ja jopa rakkauselämää. Mutta tiesitkö, että niitä voi hyödyntää myös opetuksessa ja oppimisessa?

Kas siinäpä pulma, joka saa monet opettajat havahtumaan unelmistaan. Ei enää tylsiä liitutauluja, hiki hatussa selittämistä ja unohdettuja läksyjä. Digitaaliset työkalut ovat kuin karkki lapsille – niitä ei tarvitse välttämättä edes pakottaa käyttämään.

Ensimmäisenä esittelyvuorossa on tietenkin internet. Se parempi puoli tässä modernissa ihmiskunnan ihmeessä on se, että se ei lopu sormia naputtamalla. Internetistä löytyy kaikki mahdollinen tieto, oli aihe sitten mikä tahansa. Opettajan ei tarvitse enää suoltaa luentoaan tuntitolkulla, vaan oppilaiden kanssa voidaan yhdessä lähteä tutkimaan aihepiiriä ja tehdä siitä vuorovaikutteinen kokemus. Niin opettajakin oppii uutta.

Mutta internetin lisäksi löytyy myös paljon muita digitaalisia työkaluja, jotka lisäävät oppimisen iloa ja tekevät sen hauskemmaksi kuin kylmät makkarat grillijuhlilla. Esimerkiksi sosiaalisen median palvelut tarjoavat paljon mahdollisuuksia oppia ja harjoittaa viestintätaitoja. Opettaja voi perustaa oppilailleen vaikka oman Facebook-ryhmän, jossa voidaan keskustella ja jakaa ideoita opittavista aiheista. Toiset pomppivat innostuksesta yhtä korkealle kuin joulupukin lahjoista saadessaan uuden tehtävän ratkaistavaksi.

Myös pelit ovat oiva apu opetuksessa. Ne herättävät oppilaissa motivaatiota ja luovuutta, ja voit unohtaa ällöt kopiotekstit ja puuduttavat sanakokeet. Sanotaan, että peleissä oppiminen on huomaamista, mutta tämän artikkelin kirjoittaja tulisi välillä valitettavasti elämänsä aikana hävinneeksi peleihin liittyvässä visassa.

Mutta ei hätää, nykyään on olemassa myös erilaisia sovelluksia, jotka auttavat opettajaa arjessaan. Esimerkiksi erilaiset luokkahuoneen hallinnoimiseen tarkoitetut sovellukset, kuten Seesaw tai Classcraft, auttavat opettajaa pitämään langat käsissä ja tekevät oppitunneista sujuvampia. Niiden avulla opettaja voi esimerkiksi seurata oppilaiden edistymistä ja antaa palautetta suoraan sovelluksen kautta. Tämä helpottaa myös oppilaiden ja opettajan välistä kommunikointia, kun viestit eivät enää eksy väärälle vastaanottajalle.

Ja vaikka digitaaliset työkalut ovatkin olleet jo useamman vuoden käytössä opetuksessa, kehittyvät ne jatkuvasti ja tuovat uusia mahdollisuuksia oppimiseen. Esimerkiksi virtuaalitodellisuuden kehittyessä opettaja voi tuoda oppilaat vaikka muinaiseen Egyptiin tai kosmoksen ääriin yhdellä klikkauksella. Tulevaisuudessa on ehkä mahdollista opiskella vaikka kuun pinnalla tai Marsissa – äiti en olisi enää vain luokan häirikkö, vaan avaruusmatkailija.

Kaiken kaikkiaan digitaaliset työkalut ovat loistava apu opetuksessa ja oppimisessa. Ne tarjoavat uudenlaisia mahdollisuuksia, jotka vain parantavat opiskelun laatua. Kuka tietää, ehkä tulevaisuudessa digitaalisten työkalujen avulla voi jopa ladata tiedot suoraan oppilaan aivoihin – silloin ainakin unohdettuja läksyjä ei tarvitse enää pokkuroida.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö