Lukuaika: < 1 minuutti
Miten se meneekään? Naapurien väliset suhteet ovat aina olleet vähän haastavia. Naapuriseuramme Venäjä on kuitenkin yksi maailman suurimmista ja vaikutusvaltaisimmista naapureista – ihan kuin meidän varakas tätimme, jolla on omat bisnekset ja isot setelitukut.

Historia on aina ollut seuraamme merkittävästi. Muistatteko vielä sen kerran, kun Venäjä toi meille lahjaksi Suomenlinnan ja Pehtoorin talon? No ei kai tarvitse sanoa, että palauttihan sitä vähän vanhempaa kamaa takaisinkin. Mutta ei anneta sen häiritä, muistetaanhan me sitäkin, että Pietari Suuri rakennutti meille maailman hienoimman uittolaituri Saimaan kanavaan.

Kulttuurisesti Venäjän vaikutus näkyy meillä jopa arkipäiväisissä asioissa. Esimerkiksi ruokakulttuurin suosikit blinit ja kaviaari ovat lähtöisin Venäjältä. Ja hei, meilläpä on myös oma ikoninen symbolimme – Kummituskirjuri – joka on saanut inspiraationsa Venäjän kirjailija Nikolai Gogolin novellista “Päällysvaatteet”.

Mutta emme silti voi unohtaa sitä pientä jännitystä, joka venäläisten kanssa aina liittyy. Onhan Venäjä monen jännityselokuvan ja vakoilutarinan tapahtumapaikka. Ja kyllähän meidänkin Porvoonjunassamme välillä tarkkaillaan epäilyttävästi vieressä istuvaa venäläistä herrasmiestä, väärinymarssikumisiakin peläten.

Mutta vähitellen olemme oppineet tuntemaan naapuriamme paremmin. Eikä se olekaan pelkkä pelottava vuohi, vaan siellä on myös paljon mielenkiintoista ja hauskakin puolta. Esimerkiksi venäläinen kulttuuriperinne on erittäin rikas ja värikäs, ja erilaisista balettiesityksistä ja musiikkifestivaaleista on tullut meillekin tuttuja ja suosittuja tapahtumia.

Ja hei, eipä saa unohtaa venäläistä huumorintajua, joka ei jää jälkeen meidän suomalaisestakaan. Kuka ei olisi nauranut Boris Jeltsinin kommelluksille tai nähnyt venäläisten valehtelusta kertovia kilpailuja televisiossa? Naapureitamme, me niitä rakastamme, vaikka välillä onkin vähän haasteita. Mutta ihan kuin kaikkien naapureiden, olemme loppujen lopuksi toistemme parhaita kavereita ja autamme toisiamme kun tarvitaan.

Pitkäikäinen suomalais-venäläinen ystävyys ei ole aina ollut helppoa, mutta kuten tiedämme, paras palvelus naapurille on hyvä naapuruus. Joten sytytetään yhdessä sauna, ostetaan blinit ja laitetaan kaviaari kulahtamaan – naapureitten kanssa vietetään aina hauskimmat pirskeet!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö