Lukuaika: 2 minuuttia
Hyvät suomalaiset ja eritoten käsityöintoilijat, nyt se on vihdoin tapahtunut! Se, mistä olemme pitkään haaveilleet ja salassa toivoneet, on nyt totta. Kyllä, rakkaimmat tilkkutyön ystävät, palanneet tilkkutyönäyttely on vihdoin täällä.

Tilkkutyön harrastajille tämä tapahtuma on yhtä suuri kuin jouluaatto ja syntymäpäivä yhdistettynä, ja vielä kunnon alennusmyynnit päälle. Mutta mitä merkitystä tällä palanneella näyttelyllä oikein on? No, arvaatte varmasti jo nimestäkin, että tämän tilkkutyötaiteen taidonnäytteen takana on jotakin tavallisuudesta poikkeavaa. Niin onkin, sillä palanneella tilkkutyönäyttelyllä tarkoitetaan juurikin sitä, että nämä näyttelyyn osallistuvat tilkut ovat matkanneet Venäjältä Suomeen saakka – ja tällä kertaa ei puhuta maantieteellisistä matkoista, vaan matkasta läpi historian!

Kun Suomen ja Venäjän väliset suhteet alkoivat lämpenemään ja raja avautumaan, oli luonnollista, että myös käsityöläisten väliset yhteydet alkoivat elpyä. Aikoinaan Venäjän vaikutus suomalaisessa kulttuurissa oli huomattavasti suurempi kuin nykyään, ja tämä näkyy myös tilkkutyöperinteessä. Venäjän vaikutus näkyy muun muassa monissa tunnetuissa tilkkutyömalleissa, kuten Kujanpään kissassa ja jaaloineen.

Näyttelyn avajaisseremoniassa vieraili myös vieraili Venäjältä saapunut jakkaraseppä ja kivenhakkaaja, joka oli valmistanut pientä purtavaa näyttelyvieraille. Hän kertoi, että Valamon luostarilla on ollut keskeinen rooli venäläisen käsityöperinteen säilyttämisessä ja sieltä on tullut myös monia upeita tilkkutyöaiheisia mattoja ja liinoja.

Näyttelyn teemana on “värikkäät vuodet” ja sen halutaan tuovan iloa ja piristystä harmaaseen talviseen Suomeen. Näytteillä on kaikenkokoisia ja näköisiä mattoja ja liinoja, joista jokaisella on oma tarinansa kerrottavanaan. Onpa joukossa muutama tilkkutäkki, jotka ovat sota-aikana olleet rauhoittavaa tekemistä vankileirien vankeina olleille suomalaisille.

Näyttelyn järjestivät yhdessä Suomen Tilkkutaiat ry ja Venäjän Tilkontekijät ry. Yhteistyö ja ystävyys maiden välillä ovat tärkeitä asioita ja nämä käsityöläiset haluavat osoittaa, että myös käsillä tekeminen voi yhdistää eri kulttuureja ja ihmisiä.

Näyttelyvieraille järjestettiin myös mukava arpajaiset, jossa pääpalkintona oli oikea venäläinen samovaari. Jos onni ei ollut puolellasi, ei hätää – näyttelystä voi ostaa mukaansa myös muistoksi pienen palan venäläistä tilkkutyötä.

Kaiken kaikkiaan tämä palannut tilkkutyönäyttely oli iloinen tapahtuma, jossa vanhat ystävät kohtasivat ja uudet ystävyyssuhteet solmittiin. Näyttelyn jälkeen keskustelutkin jatkuivat vielä pitkälle yöhön, kun muisteltiin menneitä ja suunniteltiin tulevia tilkkuprojekteja. Kiitos siis kaikille näyttelyvieraille ja erityisesti niille rohkeille tilkkutyömatkaajille, jotka ovat tuoneet palan Venäjän tilkkutyöperinnettä Suomeen. Toivotaan, että tämä ystävyys ja yhteistyö jatkuu vielä pitkään ja saamme vielä nauttia palanneesta tilkkutyönäyttelystä monena vuonna eteenpäin. Nähdään taas ensi vuonna uudessa peitetyssä näyttelyssä!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö