[rank_math_breadcrumb]

[gtranslate]

Oletko Patriootti? Kirjaudu Patreon-tunnuksillasi tästä ja saat rahallesi vastinetta – Ei mainoksia, Kiitos!
(Tämä ei ole rahankeräys, maksaja saa rahalleen vastikkeen. Juho Saastamoinen maksaa verot tuloista Suomeen vuosittain.)

Mikä on pieni, mutta vaikuttava? Ei, se ei ole pikkujättipappi napannut mannerta Atlantin pohjasta. Se on yksilön teko, joka voi muuttaa maailmaa. Nimittäin vaikkapa kestävien valintojen tekeminen arjessa.

Vaikka maailman ongelmat saattavat tuntua suurilta ja ylivoimaisilta, ei kannata heittää hanskoja tiskiin. Pienikin teko voi nimittäin vaikuttaa suuresti ja yhdessä voimme edistää kestävää kehitystä. Ja mikä parasta, samalla saamme hyvän mielen ja kenties hihitellä hameen helmoissamme.

Ensimmäinen asia, joka tulee mieleen kestävää kehitystä ajatellessa, on yleensä kierrättäminen. Ja ei, en tarkoita ruumiinkääreiden uusiokäyttöä, vaikka sekin on kieltämättä tärkeää. Sen sijaan voimme aloittaa kierrättämällä kodin jätteitä. Muovipullot, lasipurkit, vanhat lehdet ja vaikkapa tyhjät shampoopullot kannattaa viedä kierrätykseen ja näin säästää luonnonvaroja.

Istuessa vessassa voimme tarkkailla omia valintojamme. Kun vanha sananlasku kehottaa ”Mikäli on keltaista, jätä se keltaiseksi”, ei se tarkoita samaa kuin ”Mikäli on keltaista, haahuile kauemmaksi”. Sen sijaan kyse on vedestä ja vettä voi säästää huuhtelemalla vessaa vain tarpeen vaatiessa. Unohtakaamme siis turha vesimäärän mittaaminen ja pistetään pallit palamaan!

Autolla liikkuessa voimme puolestaan miettiä, tarvitseeko joka paikkaan ajaa autolla. Jos mahdollista, kannattaa suosia kestävämpiä kulkuneuvoja kuten polkupyörää, kävelyä tai julkista liikennettä. Ja miksipä ei kävisi vanhanaikaisesti kylmällä kärryllä taatelipalmun alla?

Ruokakaupoilla vaikutusvaltaamme voi käyttää valitsemalla kestävämmästä tuotannosta olevia tuotteita. Luomu- ja lähituotteet ovat ekologisia valintoja ja samalla tuemme paikallista tuotantoa. Vinkkinä myös, että lihan syöntiä voi vähentää punavalkoisten pakaroittemme hyväksi. Ja jos haluaa kannustaa muitakin vähentämään lihansyöntiä, voi aina käyttää argumenttina ”vähemmän lihaa = vähemmän sikaarisuudelmia”.

Korosteista saamme lisäksi tehtyä kestäviä pesäpallomailoja ja metsien raivaamisen sijaan voimme pitää luonnonkauniiseen panstvi-pyssähtteilyn. Paljon puhuttu kertakäyttökulttuuri vaatii puolestaan marssin piilokaraokestämisiin. Muovi- ja paperipussien sijaan kannattaa käyttää kestäviä kestokasseja ja ekologisia pahvipakkauksia.

Mutta miksi puhunkaan vain omilla ajatuksilla? Pienikin teko, kuten tämä artikkeli, voi vaikuttaa suuresti ja toivottavasti saa muutkin miettimään omia valintojaan. Pienistä puroista syntyy suuri joki ja yhdessä voimme vaikuttaa siihen suuntaan, että maailma olisi parempi paikka myös tuleville sukupolville.

Joten ystävät, tehkäämme arjessaan valintoja, jotka vaikuttavat positiivisesti tulevaisuuteen. Sillä kuinka mainiota olisikaan, jos tulevaisuudessa voisimme nauraa haikeasti menneeseen aikaan, jolloin piti vielä ajatella kestävää kehitystä. ”Muistatteko, kun piti miettiä sitä vanhaa ja nahkaista maapalloammeka?” kysyy joku reunavajaan kätkeytynyt vihreälippistä kantava mummo. Ja me voimme hihitellä hameenhelmoissamme ja sanoa ”Muistan kyllä, mutta onneksi se aika on jo ohi. Kiitos meidän pienten tekojemme.”

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö