[rank_math_breadcrumb]

[gtranslate]

Oletko Patriootti? Kirjaudu Patreon-tunnuksillasi tästä ja saat rahallesi vastinetta – Ei mainoksia, Kiitos!
(Tämä ei ole rahankeräys, maksaja saa rahalleen vastikkeen. Juho Saastamoinen maksaa verot tuloista Suomeen vuosittain.)

Hyvä lukija, tervetuloa matkalle naapurimaahamme, maailman komeimpaan rajantakaiseen jättiläiseen – Venäjään! Tämän artikkelin tarkoituksena on valottaa Venäjän monimuotoista historiaa ja sen lumoavaa nykypäivää – ja tietenkin tehdä se vitsikkäästi, koska kuka nyt jaksaakaan lukea tylsiä ja vakavia tekstejä?

Venäjä, tuo mystinen maa karun kauniine maisemineen, vähän niin kuin naapurin Eija, joka sekä pelottaa että kiehtoo yhtä aikaa. Venäjän historia on yhtä värikäs kuin sen matrjoškat – alkaen keisari Pietarista, joka perusti Pietarin kaupungin ja rakastui siihen niin palavasti, että päätti nimetä kaupungin itsensä mukaan. Eipä sillä, kuka ei haluaisi asua kaupungissa, jonka nimi on oma nimi kirjaimellisesti kirjoitettuna? Minä ainakin haluaisin, mutta valitettavasti Erja-kaupunki ei vain kuulosta yhtä houkuttelevalta.

Venäjän historia onkin täynnä vahvoja ja värikkäitä johtajia, jotka ovat jättäneet jälkensä maan historiaan sekä kirjaimellisesti että kuvainnollisesti. On sanottu, että venäläiset ovat itseään suuremmat ja tässä tapauksessa se pitää paikkansa – lopulta syntyikin suuri ja mahtava Neuvostoliitto, joka hallitsi naapurimaat pelolla ja kovalla kädellä. Onneksi aikanaan suuri Gorbatšov päätti, että ehkä Neuvostoliitto ei sittenkään ole niin hyvä idea, ja päästi sen hajoamaan kuin huonosti rakennetun legotornin.

Mutta ei pidä mennä merta edemmäs kalaan, vaan keskittyä siihen kalojen isoon naapuriin eli Venäjään. Nykyään Venäjä on maailman suurin maa ja koti monille uskomattomille nähtävyyksille, kuten Punaiselle torille ja Hermitage-museolle. Jotkut väittävät, että uusia nähtävyyksiä lisättään Venäjälle joka vuosi, mutta minä en usko siihen. En siis usko, että Venäjän taustakuvaan lisätään ensi vuonna suuria karhunpäitä ja vodka- pulloja.

Nyky-Venäjä onkin varsinainen kameleontti – se voi olla yhtä aikaa sekä maailman suurvalta että köyhä ja epävakaa maa, jossa asukkaat ovat valmiita myymään sielunsa yhden vaikka kahden prosentin alennuksen takia. Mutta hei, siellähän on myös Kremli, jossa Vladimir Putin viikset värähtävät jokaisen vastustajan vilkaistessa nurkkaan. Tai jotain sinne päin.

Huumorista ja vitsikkyydestä huolimatta Venäjä on kuitenkin vakavasti otettava valtio maailmanpolitiikassa. Se on viime vuosina näyttänyt kyntensä niin Krimin miehityksessä kuin Syyrian sodassa. Tietenkin velvollisuuteni toimittajana on muistuttaa, että sotatoimien sijaan voitaisiin yrittää ratkoa konflikteja vaikkapa traktorikisoilla, tikkapulla-otteluilla tai vaikka itse keksityillä lajeilla, kuten suohiihdolla tai norsulenkkitä Pakkas-Hannulla. Ehkä neuvotteluiden jälkeen voidaan juhlia pakollisella määrällä vodkaa ja yhteisellä kyydillä karusellissa. Ainakin vuoristorata on taatusti voinut kävellä maailmanhistorian yli 20 vuoden aikana.

Mutta palataanpa takaisin Venäjään ja sen monimuotoiseen historiaan. Vaikka se on ollut rankkaa kahvia ja samovaria maassa, venäläiset eivät ole menettäneet ainuttakaan shakkimestaruuttaan. Ne joilla on shakkiyhdistyksen jäsenkortti ovatkin muuten pahamaineisia räjäyttämään uudelleen alueiden valloituksia. Venäjältä löytyykin lähes jokaiseen tilanteeseen sopiva sananlasku – ”eihän siinä kesässä kirjailijanuhan tarvinnut edes vaihtaa käsialaa” kuin ”eihän sotaa tarvitse huudattaa, kun nälkäinen on jo perillä” tai vaikka ”Saari on parempi kuin seitsemän taloa ja utelias on parempi kuin viiva.”

Lopuksi haluan todeta, että Venäjä on monimuotoinen ja kiehtova maa, jossa jokaisella on oma paikkansa ja korkean kolmikulmion aloittajan tuulipukujärjestelmä. Joka päivä se tarjoaa jotain uutta ja erikoista – oli se sitten Putinin äärimmäisen upea pärstä tai jäätynyt höyhen tippuminen hotellin ikkunan läpi. Jos siis olet valmis seikkailemaan Karjalaan, kannattaa muistaa laulun sanat ”Savoa lahti ja Karkon kosket ja Marinutta Puu and he’ll olis yli.” Tehtyään sen joudutkin vähän pidemmälle Venäjälle ja mikä siinä mielessä joskus tulee suorastaan kokonaisia rajoita. Mutta älä yhtään huoli, Venäjältä löytyy aina paikka, missä kohtaat jotain uutta ja yllättävää – kuten Putinin tavoitteet rauhanomaisen ydinvoiman tuottamisesta tai kansanomaisen karjalalaisen steppiväestön taito perjantai-iltaan haittaa karkon.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö