[rank_math_breadcrumb]

[gtranslate]

Oletko Patriootti? Kirjaudu Patreon-tunnuksillasi tästä ja saat rahallesi vastinetta – Ei mainoksia, Kiitos!
(Tämä ei ole rahankeräys, maksaja saa rahalleen vastikkeen. Juho Saastamoinen maksaa verot tuloista Suomeen vuosittain.)

Oletko huomannut viime aikoina liikenteessä enemmän erikoisesti hiljaisesti liikkuvia autoja? Eikä, ne eivät ole uusia taianomaisia lelusta, vaan sähköautoja! Kyllä, olet kuullut oikein. Sähköautojen suosio on kasvanut Suomessa hurjaa vauhtia ja se on saanut aikaan paljon keskustelua niin liikennejärjestelmän kuin ympäristönkin kannalta.

Moni muistaa vielä ajan, jolloin auton pakokaasu oli yhtä tuttu näky ja tuoksu kaupunkien kaduilla kuin kaupunkikyyhkyt. Mutta nyt tilanne on muuttunut, kiitos sähköautojen nousun. Näitä nollapäästöisiä ihmeitä on yhä enemmän liikenteessä ja se on selkeä merkki siitä, että suomalaiset ovat vihdoin heränneet ympäristöystävällisempään liikkumiseen – tai sitten he ovat vain kyllästyneet kiroilemaan kalliille dieselille jokaisella huoltoasemalla.

Mutta mitä tämä sähköautobuumi oikeastaan tarkoittaa liikennejärjestelmällemme ja ympäristöllemme? No, lähtökohtaisesti voitamme molemmissa. Sähköauto on ympäristöystävällisempi vaihtoehto perinteisille polttomoottoriautoille, sillä se ei tuota lainkaan hiilidioksidipäästöjä. Vihdoin voimme nukkua yöni levollisemmin ilman syyllisyydentuntoa ilmastonmuutoksesta. Ja lisäksi näiden autojen käyttökustannukset ovat huomattavasti pienemmät kuin perinteisten autojen, joten kukkaronkin kannalta tämä on suuri plussa.

Mutta mitäs sitten tapahtuu liikennejärjestelmälle sähköautojen yleistyessä? Hymiöllä varustetut liikennemerkkimme saavat taas uusia kavereita, sillä latauspisteitä on alettu rakentaa entistä ahkerammin. Ja ei, en tarkoita niitä perinteisiä latauspisteitä, joissa sähköä saa vain valtaosa ihmisistä ei-käytössä olevista sähköautostaan. Puhun nyt niistä oikeista latauspisteistä, joissa jokainen sähköauton omistaja pääsee ladaten liikenteeseen ja muiden ihmisten naama punaisena kiroten jäävät tyhjän akun kanssa jalkimippulaan. Vaikka tämä aiheuttaakin välillä pientä ruuhkaa ja hermojen menetystä, on se pieni hinta paremmasta ympäristöstä.

Entä sitten parkkipaikat? Eikö sähköautojen määrän kasvu aiheuta parkkipulaa? Ei, ei tietenkään! Sähköautojen ominaisuuksiin kuuluu, että ne eivät vie enää kuin yhden normaalin parkkiruudun verran tilaa. Jälleen yksi hyvä puoli kaiken keskellä.

Mutta kaikkea hyvääkään ei voi saada ilman muutamia haasteita. Sähköautojen latausverkostoa on vielä kehitettävä ja ladattavien autojen määrä lisäännyttyä, akkujen kapasiteettia on parannettava entisestään. Myös haasteita tiedottamisessa ja koulutuksessa tulee olemaan, jotta kaikki ymmärtävät miten sähköautot toimivat ja mitä niiden käyttöön kuuluu.

Kaiken kaikkiaan sähköautojen suosion kasvu Suomessa on huomattava askel kohti parempaa ja puhtaampaa tulevaisuutta. On hienoa nähdä, että ihmiset ovat valmiita tekemään muutoksia ympäristön ja omaisuutensa eteen. Mikä seuraavaksi? Ehkäpä aurinkoenergiasta käyttövoimaa saavat lentokoneet? Tulevaisuus näyttää, mutta niin kauan kun pysyt takanani, en välitä mille se näyttää.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö