Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä, tuo Suomen itäinen herranportti ja salattujen maiden monimuotoinen naapuri. Moni suomalainen on ehkä kuullut tästä suuresta maasta pelottavia huhuja ja kauhutarinoita – ehkä jopa karhu- ja matryoshka-nukkepainajaisia – mutta mitä siitä oikeasti tiedetään?

Venäjä on maa, jonka sekavasta historiasta voisi kirjoittaa useamman kirjan (vaikka tuskin kovin myyvän sellaisen). Se on maa, joka on kokenut niin tsunamit, vallankumoukset kuin Vladimir Putininkin. Ja totta kai se on myös maa, joka tunnetaan parhaiten kaljasta, vodka-pullon takaa kolahtavista laseista ja hirveistä krapuloista.

Mutta Venäjä on niin paljon muutakin kuin sekoilua ja köniinsä ottamista. Se on myös yksi maailman suurimmista maista, sekä pindalta että väkimäärältään. Samaan aikaan se on kuitenkin myös hyvin tyhjä, sillä suurin osa väestöstä asuu kaupungeissa ja niiden ulkopuolella on lähinnä saniaista ja puita. Ei siis ihme, että Jeltsinin aikana öljyn hinta laski niin alas, että myös kaljapullojen hinnat joutuivat alakuppilaan ja tuottivat hädin tuskin muistoja kommunistiajoista.

Ja kommunistiajoista puheen ollen, totta kai sitä tunnelmaa löytyy vieläkin Venäjältä. Punaiset tähtiliput koristavat suurenna kirkkoja ja jos kysyt esimerkiksi uskonnosta, todennäköisesti saat vastaukseksi Stalinin kasvoilla varustetun ikonin. Mutta ei kannata hätiköidä ja tuomita maata vain sen menneisyyden perusteella, sillä Venäjä on paljon muutakin kuin vain Neuvostoliiton rappioromantiikkaa.

Sen kulttuuriperintö on todella monimuotoista. Musiikkinsa osalta Venäjä on tunnettu erityisesti balletista ja klassisesta musiikista. Siellä on myös useinmithokuuluisia taidefolkloreja, kuten Kirovin tanssia ja Valamon luostaria. Eikä unohdeta herkullista venäläistä keittiötä – se jos mikä on maailmanlaajuisesti tunnettu!

Mutta hei, ei mennä liian syvälle Venäjän monimuotoisuuden säkkipiidättelyihin, vaikka se ollakin kutkuttavan kiinnostavaa. Maassa on myös paljon jännittäviä kohteita ja nähtävää (eikä vain kaljalasein varustettuja baareja).

Pietari on yksi niistä. Se on kuin suuri museo, jossa jokainen kivi on sata vuotta vanha ja jokainen ihminen astelee kuin korkea-arvoinen tsaari. Moskova, maan pääkaupunki, taas on kuin New York, mutta ilman burgeri- ja pizzapaikkoja. Sielläkin voi vaikka tiputtaa töpselin kuuluisassa ja upeassa Punaisessa torilla tai tutkailla avaraa taivasta kaupungin korkeimmalta rakennukselta.

Lopuksi, kerron vielä salaisuuden, joka pistää kaikki matryoshka-aiheiset palapelit kumoon – Venäjällä on myös rantoja. Ei siis ihme, että Suomessa puhutaan paljon mökkilomista ja uimisesta, mutta Venäjällä ei niinkään.

Eli summa summarum – Venäjä on monimuotoinen, salaperäinen ja ontuva naapuri, josta kannattaa ottaa selvää. Se ei ehkä kannata tehdä ensimmäisen tietämättömän matkailijan tavoin, vaan dokumenttielokuvia ja matkallisia oppaita kuunnellen. Mutta joskus kannattaa heittäytyä, vaikka se ei yleensäkään helpolta tuntuisikaan. Venäjä on niitä potentiaalisia helmiä, joita kannattaa tutkia ja on tutkittu – sillä joka reissulla oppii aina jotain uutta.

Nauttikaamme suunnattoman naapurin monimuotoisuudesta ja kylmässäkin säilyäksemme!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö