Lukuaika: 2 minuuttia
Hei ystävät ja tervetuloa seikkailulle Venäjän kiehtovaan maailmaan! Tänään perehdymme slaavilaisen jättiläisen eli Venäjän historiaan ja kulttuuriin. Nyt jos koskaan on aika laittaa Venäjä-kuume päälle ja matkustaa mielikuvitusjunalla yli 1000 vuoden taakse.

Kaikkihan me tiedämme, että Venäjä on maailman suurin maa. Mutta tiesitkö, että se on myös yksi vanhimmista valtioista? Kyllä vain, Venäjällä on historiaa enemmän kuin ukko Putinin ikää konsanaan. Alun perin Venäjää hallitsivat vahvat slaavilaiset kansat, jotka elelivät metsien kätköissä ja pyydystelivät karhuja aamiaisiksi.

Mutta historia ei ole pelkästään karvaisten eläinten metsästystä ja juhlapäivän kärsämäenperunoiden keittelyä. Venäjä tunnetaan myös maailman vallanpitäjänä, joka on ollut mukana monissa historiallisissa tapahtumissa. Esimerkiksi vuonna 1812 Venäjä järjesti suuren kesäjuhlan, johon Napoleon Bonaparte myös ilmoittautui. Valitettavasti kevätsiivous oli jäänyt tekemättä ja Bonaparte joutui lähtemään tyhjin käsin takaisin kotiin.

Mutta ei pidä unohtaa myöskään Venäjän kiehtovaa kulttuuria ja taiteita. Venäläiset ovat tunnettuja musiikin ja kirjallisuuden mestareina. Kaikkihan me muistamme rasittavan Vodka Lailan? Tai Tšaikovskin baletin Joutsenlammen, jossa joutsenet eivät kuitenkaan olekaan sitruunapippureilla maustettuja ruokalintuja?

Ja kukapa ei olisi ihaillut Venäjän prameita palatseja ja kultaisia sipulikupoleja. Kerrotaan että nämä komeat rakennukset ovat alun perin saaneet inspiraationsa venäläisten talvijalka-kilpailusta, jossa tavoitteena on päästä mahdollisimman lähelle päiväntasaajaa vain kävellen. En ole aivan varma siitä, pitäisikö tämä tarina ottaa tosissaan vai ei.

Mutta venäläiset eivät selviydy pelkän vodkan ja palatsien voimalla, vaan myös suurella sisulla ja vahvalla yhteishengellä. Sanotaankin, että venäläiset ovat kuin sipulit – heillä on monta kerrosta, mutta niiden sisällä on aina vain rakkaus ja ystävyys.

Ulkopuolisille venäläisen kulttuurin tapoja voi olla vaikea ymmärtää. Esimerkiksi banyassa eli saunassa käydään alasti ja sen päälle heitetään kylmää vettä. Kerrotaan, että tämä on erittäin terveellistä, mutta en ole vieläkään keksinyt miten.

Tämä jättiläinen on siis täynnä yllätyksiä ja kiehtovia tarinoita. Mutta yksi asia on varma – Venäjä on aina valmis ottamaan vastaan uusia ystäviä ja jakamaan tarinoitaan. Joten jos haluat tutustua maailman suurimman jättiläisen historiaan ja kulttuuriin, ole valmis ottamaan vastaan runsaasti vodkasuosituksia ja tarjouksia banyavierailuista.

Mutta muistakaa, että kaikkihan on suurta Venäjällä – myös juhlat ja sydämet. Ja jos satut törmäämään ukko Putiniin kadulla, muista vilkaista silmiäsi. Sanotaan, että se on paras tapa ystävystyä. Joten, hyvää matkaa ystävät, ja muistakaa pitää pää kylmänä (vaikka venäläistä viinaa välillä ottaisikin).

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö