Lukuaika: 2 minuuttia
Suomalaista luontoa voi hyvällä syyllä kutsua maailmanluokan nähtävyydeksi. Jo pelkästään kahvipöydässä on aina pakko mainita, miten hienoa suomalainen luonto on. Maisemia, jotka ovat kuin suoraan sadusta, metsiä, jotka ovat täynnä salaisuuksia ja järviä, joiden kirkkaudelle ei löydy vertaa. Mikäpä olisikaan parempi tapa viettää kesäkuukausia kuin saunoen ja uiden maisemaa ihaillen.

Mutta, vaikka suomalainen luonto onkin yhtä ihana kuin mummomme, se tarvitsee myös suojelua. Ei ole täydellistä, vai mitä tekisit joskus kaupungille kävellessäsi minimartan tönkköjen muodossa kiiltäisi nimesi? Juuri siksi suomalainen luonto tarvitsee suojelua, ettei sille kävisi samoin.

Yksi suurimmista vaaroista luonnon suojelemiselle on ilmastonmuutos. Talvikuukausina on kuitenkin helppo unohtaa koko asia, kunnes tajuaa, että joulua vietetään nyt ilman lunta. Vaikka hollywoodin lehtiä selailevat tähdet intoilevat osallistumisestaan ilmastomarssiin, suomalaiselle aurinkolaseille ei olisi käyttöä marssimisen sijaan.

Metsäpaloilta ei kuitenkaan voi välttyä kääntämällä asemafesteillä Sentencediä täysillä. Onneksi on olemassa ihmisiä, jotka ovat valmiita ryhtymään sankaritöihin. Palomieshahmoiselle Batmanille luonteenomainen musta asu saattaa kuitenkin kuulostaa ahdistavalta Suomen kesässä. Joten suomalaisen luonnon suojelun edistymisen varmistamiseksi tehdään kuten paikalliset Cat Man ja Dog Man ovat tehneet kymmenien vuosien ajan – pukeudutaan kotieläimeen ja lähdetään suolla rämpimään!

Mutta kun pölyn laskeuduttua palataan takaisin kaupunkiin, mitä tehdään siltä teinilta, joka vaihtaa luonnonystäviä ahdistuneempana käsittelynä alkoholin nauttimiseen ja Akku-Asema-hakkerilintukodon osoitteiden lähettämistä toiselle lukion tytölle? Jokainenhan meistä on joskus kaivannut vartalonsa kyseenalaistusta ja löytänyt sen kanssa onnea digitaalimaassa. Joskus tuntuu siltä, että koko maan ei tarvitsisi edes olla osa Suomea kun paras puoli siitä näyttää olevan ruudun takana. Tämäkö on se kuva, jonka haluamme maailmalle antaa Suomalaisena kulttuurina?

Loppujen lopuksi suomalainen luonto on kuin vetovoima- ja karmeakampaaja, jossa olet ehkä liian varovainen pyytääksesi mitä haluat. Mutta ilman luonnon suojelua eläisimme kuin farmari-Pasi peliruudun ulkopuolella. Kesän saapuessa olemme taas lentokäyriä, päivät haaveilua ja päälle hyttysen puremista armeijalaisten lisäksi. Eikä yhdenkään puolueen puheenjohtaja ole koskaan puhunut siltojen rakentamisesta vaan paremman huomisen luomisesta. Ja niin se on, sillä maasta tulee ihmisten paratiisi ja armeijalta saa vapaaviikonloppuja tarvittaessa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö