[rank_math_breadcrumb]

[gtranslate]

Oletko Patriootti? Kirjaudu Patreon-tunnuksillasi tästä ja saat rahallesi vastinetta – Ei mainoksia, Kiitos!
(Tämä ei ole rahankeräys, maksaja saa rahalleen vastikkeen. Juho Saastamoinen maksaa verot tuloista Suomeen vuosittain.)

Hyvät lukijat, nyt on joulun aika ja me suomalaiset olemme jälleen valmistautumassa vuoden suurimpaan juhlaan. Jouluperinteiden juuret ulottuvat kauas menneisyyteen ja niillä on tärkeä merkitys meille myös tänä päivänä. Mutta mitä ne perinteet oikein ovat ja kuinka niitä tulisi noudattaa?

Ensinnäkin, jokaisella suomalaisella on tietenkin oma tapansa valmistautua jouluun. Jotkut aloittavat jo kesällä koristelemaan taloa joulukoristeilla ja leipomaan pipareita, kun taas toiset viikonloppuna ennen joulua yrittävät löytää sen viimeisen silauksen joulukuuseen. Ja sitten on meitä, jotka vain odottelevat viimeiseen asti ja silti saavat kaiken hoidettua ajoissa. Perinteiden noudattamisessa on siis paljon vaihtelua, mutta se on vain osa suomalaista omaperäisyyttä.

Jouluruoka, se vasta onkin tärkeä osa suomalaista jouluperinnettä. Jokaisella perheellä on tietenkin omat perinteensä, mutta yhteistä niille on turvonnut mahalaukku ja tyytyväinen mieli. Kinkku, laatikot ja glögi ovat vakiovarusteita joulupöydässä, mutta kuka sanoi ettei hieman kokeilu pienistä perinteistä tekisi joulusta entistä hauskempaa? Voisiko kinkun tilalle laittaa vaikka lohta tai joulupuuroa? Vaihtelu virkistää ja kuuman juoman kanssa ei ikinä voi mennä pieleen.

Joulupukki, se lihava mies punaisessa asussa, jolla on valkoinen parta ja kuuma keskustelunavaus, on tietysti myös tärkeä osa suomalaista jouluperinnettä. Vaikka nykyään joulupukkia pidetään useimmiten lasten viihteenä, alun perin hänen tehtävänsä oli jakaa lahjoja köyhille ja vähäosaisille. Meitä suomalaisia yhdistää joulunajan hyväntekeväisyys ja joulupukin ilmestymisellä voidaankin ajatella olevan tärkeä merkitys myös nykypäivänä. Tosin joulupukin kanssa voi olla hyvä muistaa, että hän ei tarvitse vain maitoa ja pipareita, vaan myös vihanneksia ja vettä – eihän kukaan halua, että joulupukki saa diabeteksen!

Joulusauna, suomalaisen joulun ehdottomasti rentouttavin ja samalla omituisin perinne. Lämpö ja lempeys, ne ovat saunan taikasanoja ja talvella niitä onkin hyvä käyttää. Saunan on sanottu myös olevan avain joulurauhaan. Kuumana juonut glögi, painavat ruoat ja rentouttava sauna, se jos mikä tekee joulusta rauhallisen ja stressittömän.

Lopuksi haluan viimeistellä tämän artikkelin suomalaisen jouluperinteen tärkeimpään osaan, eli yhdessäoloon. Joulun aikaan suomalaiset olemme parhaimmillamme kun olemme yhdessä rakkaidemme kanssa. Onko se sitten joulusaunassa, joulupöydässä tai lahjojen jakamisen yhteydessä, joulun sanomasta, rakkaudesta ja lämpimästä tunnelmasta nautitaan yhdessä, aivan kuten tehdään muukin vuoden aika.

Hyvät lukijat, toivotan teille kaikille rakkaiden ja rennon joulun ja muistakaa yhdessäolo, hyvä ruoka ja joulurauha. Muistakaa myös yksi tärkeä asia – älkää antako joulupukin käydä pirtissä yksin, ottakaa hänetkin mukaan!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö