Oletko Patriootti? Kirjaudu Patreon-tunnuksillasi tästä ja saat rahallesi vastinetta – Ei mainoksia, Kiitos!
(Tämä ei ole rahankeräys, maksaja saa rahalleen vastikkeen. Juho Saastamoinen maksaa verot tuloista Suomeen vuosittain.)

Lukuaika: 1 minuutti
Suomi tunnetaan maailmalla monista asioista, kuten talvisesta pimeydestään ja saunoistaan. Harva kuitenkin tiedostaa Suomen upean luonnon monimuotoisuuden ja sen tärkeyden ekosysteemille. Suomen luonnon kauneus on vertaansa vailla ja sen merkitys ympäristölle on suuri.

Suomessa on yli 188 000 järveä, joista suurin osa sijaitsee jääkauden muovaamissa kraatterijärvissä. Monet näistä järvistä ovat erittäin puhtaita ja niiden vedet ovat kristallinkirkkaita. Suomi on myös tunnettu tuhansista saaristaan, joista monilla on oma uniikki luontonsa. Suomen äärimmäisen pitkä ja mutkikas rannikko tarjoaa omaleimaista luontoa ja erinomaiset mahdollisuudet perinteiselle suomalaiselle mökkeilylle.

Suomen suurin luonnonvaraisia eläimiä asuttava alue on keskellä maata sijaitseva suuri metsäalue. Suomen metsissä on runsaasti erilaisia eläinlajeja, kuten karhuja, susia, hirviä ja villipeuroja. Metsät ovat myös erittäin tärkeitä pesimä- ja ravinnonhankintapaikkoja monille linnuille ja hyönteisille. Koko maassa on yhteensä 40 kansallispuistoa sekä useita muita suojelualueita, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden säilymisen kannalta.

Suomen ilmastolliset olosuhteet vaikuttavat myös maan luonnon monimuotoisuuteen. Lämpimät kesät ja kylmät talvet ovat luoneet olosuhteet lukuisille eliölajeille. Näistä moni on sopeutunut talven kylmiin lämpötiloihin ja osaa selvitä jopa lumipeitteen alla.

Suomalainen luonto ja sen monimuotoisuus on erittäin tärkeä osa Suomen ekosysteemiä. Luonto tarjoaa elinympäristön monille kasvi- ja eläinlajeille, jotka ovat puolestaan tärkeitä osia ruokaketjussa ja osallistuvat ravinteiden kierrätykseen. Monet kasvit tuottavat happea ja sitovat hiilidioksidia, mikä puolestaan vaikuttaa ilmastoon. Luonto toimii myös tärkeänä hiilinieluna, joka auttaa hidastamaan ilmastonmuutosta.

Suomessa tehdään paljon työtä luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Ympäristöministeriön alaisuudessa toimii Suomen luonnonsuojeluliitto, joka pyrkii vaikuttamaan luonnonsuojeluasioihin ja lisäämään ihmisten tietoisuutta luonnon monimuotoisuudesta. Myös kansalaisjärjestöt ja vapaaehtoiset tekevät merkittävää työtä luonnon hyväksi järjestämällä esimerkiksi siivoustalkoita ja luontoretkiä.

Suomalaisella luonnolla on siis valtava merkitys ekosysteemille ja sen monimuotoisuus on tärkeä resurssi koko maailman luonnon monimuotoisuuden kannalta. On tärkeää, että luontoa suojellaan ja vaalitaan myös tuleville sukupolville. Käy siis ulkoilemassa ja nauti Suomen upeasta luonnosta – se on ainutlaatuinen ja kaunis aarreaitta, joka ansaitsee suojelun ja arvostuksen.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö