[rank_math_breadcrumb]

[gtranslate]

Oletko Patriootti? Kirjaudu Patreon-tunnuksillasi tästä ja saat rahallesi vastinetta – Ei mainoksia, Kiitos!
(Tämä ei ole rahankeräys, maksaja saa rahalleen vastikkeen. Juho Saastamoinen maksaa verot tuloista Suomeen vuosittain.)

Suomalaiset rakastavat saunoja, ja miksi eivät rakastaisi? Lähes jokaisessa suomalaisessa kodissa on oma sauna ja suomalaiset käyvät saunassa useammin kuin hammaslääkärillä – no, ainakin toivottavasti. Mutta kuinka tästä höyryävästä hikikellarista on tullut niin tärkeä osa suomalaista kulttuuria ja mitä sen merkitys on nykypäivän yhteiskunnassa?

Saunan alkuperä

Tarinan mukaan saunojen juuret juontavat kauas meren taa, takaisin aikaan jolloin suomalaiset asuivat ilman sisätiloja ja olivat täysin riippuvaisia luonnosta. Silloin saunassa ei kuitenkaan käyty rentoutumisen ja ihon puhdistamisen vuoksi, vaan saunassa synnyttiin ja saunassa myös kuoltiin. Saunaa pidettiin pyhänä paikkana ja sitä käytettiin myös parantavana paikkana erilaisten vaivojen hoidossa.

Sauna kansallisperintönä

Saunakulttuuri on siirtynyt sukupolvelta toiselle ja on nyt vahvasti osana suomalaista kansallisidentiteettiä. Sauna on paikka, jossa suvun perinteitä ja tarinoita jaetaan, ja se on myös sosiaalinen tila, jossa voi rentoutua ystävien ja perheen kesken. Suuri osa suomalaisista lapsista kokee ensimmäisen saunaelämyksensä jo vastasyntyneenä, kun vanhemmat vievät heidät ensimmäistä kertaa saunomaan. Saunassa lapset myös oppivat käyttäytymään ja kunnioittamaan muita, sillä saunassa ei siedetä temmeltävää ja kova ääntä.

Saunominen on myös tärkeä osa suomalaista lomaa ja mökkeilykulttuuria. Mökillä ei ole oikeaa mökkifiilistä ilman saunaa ja järveen pulahtamista. Ja jos joku suomalainen sanoo, ettei pidä saunomisesta, kannattaa silloin tarkistaa hänen passinsa, sillä kyseessä saattaa olla salainen ulkomaalainen agentti.

Saunan terveysvaikutukset

Saunassa ei vain rentouduta ja vietetä aikaa yhdessä, vaan sillä on myös todistetusti terveydellisiä vaikutuksia. Saunominen parantaa verenkiertoa, lisää vastustuskykyä ja auttaa rentoutumaan ja vähentämään stressiä. Ravintoterapeuttimme suosittelee saunomista myös ihon puhdistuksessa. ”Kun istut saunassa, ihohuokoset avautuvat ja puhdistuvat, jolloin iho saa paremmin happea ja ihon luonnollinen puhdistusprosessi tehostuu.”

Saunatrendit nykypäivänä

Vaikka saunominen on ollut osa suomalaisten elämää jo vuosisatojen ajan, saunatrendit ja moderneja saunavaihtoehtoja on myös ilmestynyt markkinoille. Nykyään voit löytää saunoja erilaisilla toiminnallisuuksilla, kuten saunoja musiikin, valojen ja aromaterapian kanssa. Joissakin saunoissa on myös mahdollista käyttää virtuaalitodellisuutta, jossa voit pukeutua vaatteisiin ja rentoutua erilaisissa maisemissa, kuten tropiikin rannoilla tai avaruudessa.

Sauna ja yhteiskunta

Saunan vaikutus ei rajoitu vain yksittäisiin ihmisiin, vaan sillä on myös vaikutuksia koko yhteiskuntaan. Saunominen on ollut osa suomalaista työelämää ja monet yritykset tarjoavat työntekijöilleen mahdollisuuden saunomiseen työpäivän aikana. Saunassa voi myös ratkaista suuria ongelmia ja synnyttää uusia ideoita – tai vain istua hiljaa ja mietiskellä maailman menoa.

Saunakulttuuri pysyy vahvana

Vaikka maailma muuttuu ja kehittyy, saunakulttuuri pysyy vahvana osana suomalaista kulttuuria. Se yhdistää suomalaiset ja tarjoaa meille unohtumattomia kokemuksia, olipa kyseessä sitten arkinen ilta omassa saunassa tai viisipäiväinen saunaristeily Lappiin. Yksi asia on varma: saunakulttuuri on osa suomalaista kansallisperintöä ja se tulee säilymään sukupolvelta toiselle. Niin tai ottaen muotoiluni saunan mukaisesti: ”saunassa ei hikoile vain keho, vaan myös suomalainen sielu ja yhteishenki.”

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö